Souvlaki på fläskfilé med sallad och tzatziki

Souvlaki på fläskfilé med sallad och tzatziki

Doften av medelhavsgrill - hemma! Njut fullt ut av grekernas mästerverk på spett och dröm dig bort till en taverna vid havet.

För 4 personer
Ingredienser
  • 500 g Scan fläskfilé
  • 1 citron - zest och juice
  • 2 vitlöksklyftor - rivna
  • 0,5 dl finhackad färsk oregano eller 1 msk torkad oregano
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk chiliflakes - milda

Sallad

  • 1 gurka
  • 2-3 stora tomater
  • 1 grön paprika
  • 1 röd lök
  • 2 dl svarta oliver
  • 150 g fetaost
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • Salt, oregano

Tzatziki

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka - riven
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Salt och Olivolja

Till servering

  • Bröd
Gör så här Putsa fläskfilén och skär i tärningar ca 2x2 cm. Blanda ihop marinaden med citron, vitlök, oregano, olja, salt och chili. Marinera köttet minst 1 timme i kyl.

Skär grönsakerna till salladen i ganska stora bitar och lägg på ett fat, toppa med oliver och smulad fetaost och dressa sedan med salt, oregano, vinäger och olja.

Riv gurkan och salta, låt rinna av en stund ock krama sedan ur överskottsvätska. Blanda gurkan med yoghurt, vitlök - mer salt brukar inte behövas. Toppa med lite olivolja - och gärna en oliv för riktigt grekisk look.

Trä köttet på grillspett - ganska tätt. Grilla eller stek på hög värme till en innertemp på 70 grader. Servera spetten med sallad, tzatziki och gärna lite gott bröd.