Fläskstek på danskt vis med konfiterad potatis

Fläskstek på danskt vis med konfiterad potatis

Recept producerat i samarbete med Melvin Glimstål från Juniorkocklandslaget.

För 4 personer
Ingredienser
  • 800 g Scan fläskstek med svål
  • salt

Kalvskysås

  • 2 l vatten
  • 4 st kalvbuljongtärningar
  • 4 st plommontomater
  • 1 klyfta vitlök
  • smör

Konfiterad potatis

  • 1 kg fast potatis
  • 4 klyftor vitlök
  • 6 kvistar timjan
  • rapsolja
  • salt
Gör så här Sätt ugnen på 125° varmluft. Torka av svålen, snitta den och salta rikligt, viktigt att saltet kommer ner i snitten för att få en krispig svål. Lägg steken i ugnsfast form med svålen nedåt. Fyll botten av ugnsformen med vatten och så in i ugnen.

Baka på 125° i 30 min. Se till att det hela tiden finns vatten i formen. Efter 30 min tar du ut formen och vänder på steken. Fyll på med vatten om det behövs och sen in i ugnen. Höj till 175° och baka till innertemperatur på 65°. Se till att det alltid finns vatten i formen.

Ta ut steken när den nått 65°, sätt ugnen på 250° varmluft och grill. När ugnen nått rätt temperatur ställer du in steken. Låt den bakas så att svålen puffar upp och blir så där härligt krispig. Det tar bara några minuter, akta så att köttet inte bränner.

Kalvskysås:
Koka upp vatten och lös upp buljongtärningarna. Låt buljongen reducera tills att 1/5 är kvar. Tillsätt tomat och vitlök och låt stå på låg värme i minst 30 min. Sila såsen ner i en ny kastrull. Ge den ett sista uppkok och tillsätt en klick smör precis innan servering för att "blanka av".

Konfiterad potatis:
Sätt ugnen på 180° varmluft. Skär potatisen i mindre bitar, t ex klyftor eller kuber. Lägg den tillsammans med vitlök och timjan i ugnssäker form med en högre kant. Fyll på med olja tills potatisen är täckt. Baka i ugnen tills potatisen är färdig, runt 20 min beroende på storlek. Lyft potatisen ur oljan och salta. Bränn av med brännare för att få en härlig yta på potatisen. Har du ingen brännare går det bra att kyla ner potatisen i kyl och sedan steka i lite olja på hög värme i en stekpanna.

Servera med blandade salladsblad och ungsrostade grönsaker.