Julsnitt med julskinka

Julsnitt med julskinka

För 4 personer
Ingredienser
  • 1 st paket skivad julskinka
  • 2 dl vatten
  • 20 g senapsfrön, gula och svarta
  • 2/3 dl ättika
  • 2/3 dl socker
  • 1 st ägg
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1,3 dl rapsolja
  • 3 st grönkålsblad
  • 3 st tunnbröd
  • 1 msk rostad lök
  • 1 ask smörgåskrasse
  • Salt
Gör så här Koka upp 1 dl vatten och lite salt och blanchera senapsfröna i 7 min, häll av vattnet. Koka upp lika delar ättika, socker och vatten i en kastrull och stäng av värmen. Häll ner de blancherade fröna i lagen och låt dra i minst en timme.

Till sojamajonnäsen, separera äggulan från vitan och lägg gulan i en skål tillsammans med soja, en nypa salt och vinäger. Mixa med elvisp och häll sedan oljan i blandningen i en tunn jämn stråle under hård vispning tills den får en krämig konsistens. Majonnäsen behöver inte vara särskilt salt då julskinka ofta har en hög sälta.

Avlägsna den träiga mittendelen från grönkålsbladen och rosta dem i stekpanna med lite rapsolja och salt. Var noga med att steka kålen krispig utan att bränna den. Låt svalna.

Stansa ut 2 st runda bitar av tunnbrödet i cirka 4 cm i diameter. Om du inte har en stansring, använd dig av ett glas med liknande mått. Stek bröden i en het stekpanna tills de är något frasiga. Låt svalna.

Mixa ner grönkålen i en mortel tillsammans med den rostade löken till ett grovt strössel. Klipp av bladen från krassen. Lägg tunnbröd i botten, lägg en liten klick majonnäs på brödet, sedan en bit av skin skivan, lite busigt så att den får volym, ta de avrunna senapsfröna och placera där det finns plats, strö på grönkålen och avsluta med några blad av krassen. Voilà!

Svinntips!
Torka det överblivna brödet i ugn på 60 grader och mixa i matberedare till hemmagjort ströbröd. Perfekt till julköttbullarna eller för att panera med.