Köttfärslasagne

Köttfärslasagne

En italiensk klassiker som är lika älskad i Sverige. Låt dig inte skrämmas av de många olika momenten - laga lasagnen en dag då det finns tid att mysa runt i köket.

För 4 personer
Ingredienser
  • KÖTTFÄRSSÅS
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk smör
  • 1 dl rött vin
  • 400 g passerade tomater
  • 2 dl vatten
  • Salt och peppar
  • OSTSÅS
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl riven mozzarella
  • 1,5 dl riven parmesan
  • Salt och peppar
  • 1 pkt lasagneplattor
  • 1 dl riven ost till topping
Gör så här Finhacka lök och vitlök, fräs ihop med örtkryddor och färs i smör. Tillsätt vin och låt sjuda några minuter innan de passerade tomaterna och vatten tillsätts. Låt sjuda ca 20 min och smaka sedan av med salt och peppar.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ut vetemjölet i smöret så alla klumpar försvinner. Tillsätt mjölken lite i taget och koka sedan upp på låg/mellan värme under omrörning - det bränner lätt i botten! Ta av såsen från värmen och rör försiktigt ner osten och smaka sedan av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 210 grader. Varva färs, ostsås och lasagneplattor i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager ostsås och riven ost.

Tillaga i ugnen i ca 40 min (testa med en sticka så att pastaplattorna är helt mjuka).
Ta ut och låt svalna några minuter innan lasagnen serveras med en krispig grönsallad.