Kokt fläsklägg med rotmos

Kokt fläsklägg med rotmos

Koka För 4 personer
Ingredienser
  • 1-1½ kg Scan Piggham rimmad fläsklägg med ben
  • 4 kryddpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 purjolök, i bitar

Rotmos

  • 500 g kålrot, skalad i bitar
  • 2-3 morötter, skalade i bitar
  • 5-6 potatisar, skalade i bitar
  • ca 2 dl kokspad
Gör så här Koka upp 2 l vatten i en rymlig gryta. Lägg ner läggen och tillsätt kryddorna. Koka upp och sjud under lock tills köttet lossnar från benen, 1¼-1½ timme. Låt purjolöken koka med de sista 5 min. Koka kålrot och morot i lättsaltat vatten ca 20 min. Lägg i potatis och koka alltsammans ytterligare ca 15 min. Häll av kokspadet men spara en del till spädning. Mosa rotsaker och potatis. Späd med spadet till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar, avsluta med en klick smör. Servera fläskläggen i skivor med rotmos, lite av kokspadet och strö över finhackad persilja. Skånsk senap är gott till. Tips! Värm skivad kassler i lite buljong smaksatt med örter, t ex persilja. Servera med rotmos.