Rostbiff med äppelhalvor, kantarellsås samt hasselbackspotatis

Rostbiff med äppelhalvor, kantarellsås samt hasselbackspotatis

För 6 personer
Ingredienser
  • 1 Scan Rostbiff i bit, ca 900 g
  • 2 msk grovhackad färsk rosmarin
  • 1-1½ kg potatis
  • 50 g smält smör
  • ½ dl ströbröd
  • 3 äpplen
  • 300 g rensade kantareller
  • 3 schalottenlökar
  • 4 dl steksky (el kalvfond)
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
Gör så här Sätt ugnen på 125°C. Gnid in steken med grovhackad rosmarin, salt och svartpeppar. Lägg den i en liten ugnssäker form. Stek tills innertemperaturen är 60°C. Låt köttet vila minst 10 minuter. Spara skyn till såsen. Späd ev med kalvfond eller buljong till 4 dl.

Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg gärna potatisen i en träslev när du skivar den. Dela äpplena och ta bort kärnhuset.
Lägg potatisen i en smord ugnssäker form. Pensla med smält smör, salta och peppra. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter, ös potatisen några gånger med smöret. När 10 minuter kvarstår strö ströbrödet över potatisen och lägg äppelhalvorna runt om.

Fräs kantareller och finhackad schalottenlök i smör i en kastrull tills vätskan kokat in. Pudra över vetemjöl och tillsätt steksky och grädde under omrörning. Låt såsen koka minst 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skär steken i skivor och servera.