Lamm
 1. Styckningsschema för lamm
 2. 1. Lammentrecote
  Lammentrecote
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  1. Lammentrecote

  Lammentrecote är samma del som entrecote från nöt men den är betydligt mindre. En entrecote är en lagom portionsbit och oftast hittar man den benfri. Ibland pratar man om lammkarré men det är samma sak.

 3. 2. Kotlettrad
  Kotlettrad
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  2. Kotlettrad

  Kotlettraden eller sadeln sitter längs lammets rygg. Sadeln kan styckas på många sätt och allt oftare styckar man ut detaljerna som ytter- och innerfilé. Lammracks har blivit mycket populärt på senare år och de styckas från den främre delen av sadeln.

 4. 3. Innerfilé
  Innerfilé
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  3. Innerfilé

  Innerfilén sitter på undersidan av kotlettraden/sadeln och styckas inte alltid ur för sig. Den är mycket mör men ganska liten. Innerfilén steks hastigt i en stekpanna och passar utmärkt som en god förrätt. Köper du hel sadel sitter ofta innerfilén kvar på undersidan, den är då lätt att stycka ur och använda för sig.

 5. 4. Lammstek
  Lammstek
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  4. Lammstek

  Lammsteken säljs med eller utan ben och i skivor. Lammsteken kan styckas anatomiskt till samma detaljer som nöt, kalv och gris. Man får då ut fina ministekar som både är möra och goda.

 6. 5. Tunnbringa
  Tunnbringa
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  5. Tunnbringa

  Tunnbringan eller slaksidan kan delas i mindre delar och användas som kokkött eller malas till färs. Den kan också fyllas med färs och örter och formas till en rulle som sedan ugnssteks eller bräseras. Tunnbringan är relativt fet och har en tydlig lammsmak.

 7. 6. Lammbringa
  Lammbringa
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  6. Lammbringa

  Lammbringan (lammbröstet) är den främre delen av bröstkorgen. Köttet är bra att koka eller att använda till färs. Om man behåller benet på bringan kan den sågas till fina revbensspjäll som blir mycket goda på grillen.

 8. 7. Bog
  Bog
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  7. Bog

  Lammbogen kan användas på samma sätt som lammsteken men den är något mindre. En bog med ben räcker till tre till fyra personer. Bogen kan också benas ur och blir då en fin liten stek som är mycket god att grilla. Bogen kan skäras ner och användas i klassiska grytor som dillkött och lammfrikassé.

 9. 8. Lägg
  Lägg
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  8. Lägg

  Lammlägg är lammets fram- och bakben och har på senare år blivit riktigt trendigt. Lammlägg är mycket gott att bräsera eller ugnssteka och ett lägg är lagom mycket till en person. Lammlägget behöver lite mer koktid än andra detaljer men det är väl värt sin väntan. Köttet blir mycket saftigt och smakrikt.

Instruktion

Lamm delas ofta i lite större delar som stek och sadel men på senare år blir det vanligare att man styckar ut de enskilda detaljerna anatomiskt. Här intill är ett styckningsschema med de vanligaste styckningsdetaljerna. För muspekaren över för att läsa mer.

Om Lammstek

Lammstek

Lammstek säljs ofta urbenad. Hålrummet som bildas efter benet kan med fördel fyllas med exempelvis vitlök och örter. Innanlår och fransyska ger perfekta ministekar lagom till två personer. Rullen är mör och kan användas på samma sätt som grisrullen/skinkfilén. Ytterlåret kan också användas som liten stek eller delas i mindre bitar och trä på grillspett.

Att tillaga lammstek

Vill man laga mat till många är hel stek med ben en enkel och god råvara. Gnid in hela steken med salt och peppar samt de kryddor och örter som du gillar. Rosmarin, timjan, mynta och persilja är gott liksom vitlök. Ringla olivolja över och ställ i ugn på ca 150 grader. Stek till en innertemp på mellan 60 och 70 grader beroende på önskad färg. Lammsteken är tålig och behåller saftigheten även i högre temperaturer. Steken kan med fördel också gnidas in i rikligt med salt eftersom salt och lamm är en mycket lyckad kombination.

En lammstek ska vara perfekt mör och vackert rosa.

Använd en stektermometer för att få till den där klassiska lammsteken. Se till att inte sätta termometern mot benet.

Alltid 100% svenskt kött

Scan har i generationer varit Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition som vi är stolta över att föra vidare. Vi tror på det svenska ursprunget och arbetar engagerat för att ständigt säkra de höga förväntningar som ställs på svensk köttkvalitet.

Ett av våra främsta verktyg är vår omtanke om djuren. Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där lammen betar fritt om sommaren.

Lammstek

Upp