Bli en köttmästare med oss!

Vi tror på bra mat från svenska gårdar. I den här köttguiden har vi samlat några av våra produkter tillsammans med en stor portion av vår köttkunskap. Här finns också styckningsscheman, information och inspiration om olika styckdetaljer samt en hel del smarta tips.

 
Temperaturguide

Vilken innertemperatur ska jag ha?

Här nedan har vi sammanställt en guide med olika innertemperaturer för karré, entrecote, biff/kotlett/ytterfilé, fläskfilé, rostbiff, innanlår och fransyska.

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska grilla. Olika kött behöver olika grillmetoder. Kött med insprängt fett är enkelt att grilla, medan magrare kött kan vara svårare.
 
Tillagningstips

12 smarta tillagningstips

Hur förbereder man köttet bäst? Ska man använda olja eller smör vid stekning? Hur länge ska köttet stå i ugnen egentligen?

Här är enkla och smarta tips på hur du verkligen lyckas med köttet – varje gång! 

 • Gryta

  Hacka, krydda, häll på vätska och låt puttra. Det mesta kan läggas i en gryta och det mesta blir godare i en gryta.

  Mer om tillagning i gryta >

 • Steka

  Att steka en köttbit är inte svårt, med några få knep kan du lära dig att lyckas varje gång.

  Mer om tillagning i stekpanna >

 • Ugn

  Krydda, späcka, ös och tranchera. Smaksätt rejält eller låt köttet tala för sig självt. En stek kan varieras i det oändliga.

  Mer om tillagning i ugn >

 • Grilla

  Något händer med oss när våren kommer och grillarna plockas fram. Det handlar om värmen från glöden och köttets innertemperatur men lika mycket om ljumma sommarkvällar och trevligt sällskap.

  Mer om grillning >

Nötkött

Traditionellt är de möraste bitarna nötkött de mest populära men vi börjar märka ett växande intresse för de lite mer ovanliga styckningsdetaljerna. Något som vi förstås tycker är väldigt roligt. Mörheten beror bland annat på muskeltrådarnas grovlek och vilken funktion muskeln haft.

Läs mer om nötkött

Griskött

Mycket av vårt matarv bygger på griskött och grisen har sin givna plats både på julbordet och på grillen. Även om filé, karré och kotlett är populärast har vi märkt att mer udda detaljer börjar bli trendigt.

Läs mer om griskött

Kalvkött

En kalv är ett nötdjur yngre än tolv månader. Är kalven yngre än åtta månader betecknas köttet ljust kalvkött. Kalvkött är ljusare och mörare än kött från äldre nötdjur. Klassiska rätter av kalv är osso buco, saltimbocca och wienerschnitzel.

Läs mer om kalvkött

Lammkött

Lammkött har de senaste åren stigit i popularitet. Lamm är en mycket mångsidig råvara som passar bra till de flesta rätter som man vanligtvis gör av nöt och kalvkött. Lammkött är inte så känsligt vid tillagning vilket gör att även överstekt lamm blir saftigt och mört, framför allt detaljer med ben.

Läs mer om lammkött
Föregående Nästa

Fördjupa din köttkunskap

Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?

Här kan du fördjupa dig i köttkunskap och lära dig mer.

Omsorgsfullt utvalt

I vårt sortiment Omsorgsfullt utvalt har vi med vår kunskap och omsorg valt ut de finaste kvalitetsdjuren från våra svenska gårdar. Resultatet är ett kött som är extra gott och mört och vår förhoppning är att du ska tycka lika mycket om det som vi gör!

Läs mer om vår omsorgsfullt utvalda sortiment.

Upp