Bli en köttmästare med oss

Vi tror på bra mat från svenska gårdar. Scan har i generationer varit Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition som vi är stolta över att föra vidare. Vi tror på det svenska ursprunget och arbetar engagerat för att ständigt säkra de höga förväntningar som ställs på svensk köttkvalitet.

I den här köttguiden har vi samlat några av våra produkter tillsammans med en stor portion av vår köttkunskap. Här finns också styckningsscheman som kan vara bra att ha, information och inspiration om olika styckdetaljer och en hel del smarta tips.

TEMPERATUR
TILLAGNINGSTIPS

Mörat är godast

Nötkött behöver möras innan det ska tillagas. Vakuummörning är den vanligaste metoden, där de olika styckningsdelarna packas i en plastförpackning som man suger ut all luft ur. Köttets naturliga mörningsprocess fortsätter då att verka, samtidigt som köttet skyddas från oönskade bakterieangrepp. Kalvar, grisar och lamm behöver normalt inte möras men det är aldrig fel att även låta dessa få några extra dagar innan anrättning. Själva smaken utvecklas också och är som mest utvecklad efter ungefär tre veckors mörning, när köttet är riktigt moget.

Ta ut ur kylen i god tid

Låt köttet vila i rumstemperatur ca 15-20 min innan stekning eftersom det kalla köttet annars kan kyla ner stekpannan. Det blir då svårare att få en fin stekyta på köttet.

Gör som proffsen, torka av köttet

Ett tips är att torka köttet fritt från köttsaft precis innan du saltar och pepprar. Använd en handduk eller hushållspapper för att få bort den överflödiga köttsaften.

Salt och peppar!

En kvart innan du lägger köttet i stekpannan är det dags att salta och peppra. På så vis dras kryddorna in i köttet och du får en behaglig smak. Koncentrera dig sedan på stekningen och toppa med lite gott flingsalt när köttet är klart.

Att tänka på vid stekning

Tänk på att värmen från en stekpanna är väldigt hög och att kött är känsligt för värme. Börja på hög värme och sänk så fort du uppnått en bra stekyta. Om du använder en gjutjärnspanna tänk på att den håller sin värme längre än en teflon- eller titanpanna. På en vanlig spis (utan induktion) går temperaturen inte ner lika fort.

Gör plats i stekpannan

Lägg inte mer kött i stekpannan än 2/3 av ytan eftersom det då är lätt att stekpannan blir för kall, så att köttet släpper vätska. Då finns risk att stekningen övergår i kokning och du går miste om en god stekyta. Detta är speciellt viktigt att tänka på om du använder en teflonpanna.

Olja eller smör?

Tillsätt neutral olja som exempelvis rapsolja i den upphettade stekpannan. Att steka i olja gör att du kan hålla en hög temperatur. Olja har en mycket högre brännpunkt än smör men använd gärna olja och smör tillsammans eftersom smöret ger god smak och färg. Gör som mästerkockarna, blanda olja och smör så kan du steka på högre temperatur utan att smöret bränns.

Så får du perfekt resultat varje gång!

En riktig köttfantast behöver en stektermometer. Ja egentligen alla som vill att köttet ska bli absolut godast. Med termometern mäter man temperaturen inne i köttet och får på så vis alltid samma resultat, oavsett om du ugnsbakar eller steker köttet.

Yta först, sedan innehåll

Ska du ugnssteka köttet så börja alltid steka i stekpannan för att skapa en fin yta och färg. Köttet blir som mörast och saftigast om temperaturen i ugnen ligger mellan 80-90°C.

Fett, en god smakbärare

Fett är en viktig smakbärare som hjälper till att lyfta köttets smak. Vid stekning försvinner en viss del av fettet. För att ta tillvara på all den goda smaken, ös gärna stekfettet på köttet under stekningen.

Stek inte köttet för länge

Hur vill du ha ditt kött? Innertemperaturen bör ligga på 55 grader för rött, 60 grader för medium (rosa) och 65 grader för välstekt kött när du helsteker i ugn. Svenskt griskött är säkert och behöver inte genomstekas. Testa att servera grisköttet medium så blir det mycket saftigare. Kom ihåg att alltid genomsteka ditt kött om du är gravid eller tillhör någon annan riskgrupp.

Lär känna din ugn

Om du använder en ugn utan digital termometer på ugnsvärmen kan du lätt se temperaturen med en extern termometer för att få rätt angivelse. Lägg termometern vid sidan på gallret i ugnen så du kan kontrollera ugnstemperaturen. Detta är extra viktigt i gasugn.

Föregående Nästa
 • Gryta

  Hacka, krydda, häll på vätska och låt puttra. Det mesta kan läggas i en gryta och det mesta blir godare i en gryta.

  Mer om tillagning i gryta >

 • Steka

  Att steka en köttbit är inte svårt, med några få knep kan du lära dig att lyckas varje gång.

  Mer om tillagning i stekpanna >

 • Ugn

  Krydda, späcka, ös och tranchera. Smaksätt rejält eller låt köttet tala för sig självt. En stek kan varieras i det oändliga.

  Mer om tillagning i ugn >

 • Grilla

  Något händer med oss när våren kommer och grillarna plockas fram. Det handlar om värmen från glöden och köttets innertemperatur men lika mycket om ljumma sommarkvällar och trevligt sällskap.

  Mer om grillning >

Nötkött

Traditionellt är de möraste bitarna nötkött de mest populära men vi börjar märka ett växande intresse för de lite mer ovanliga styckningsdetaljerna. Något som vi förstås tycker är väldigt roligt. Mörheten beror bland annat på muskeltrådarnas grovlek och vilken funktion muskeln haft.

Läs mer om nötkött

Griskött

Mycket av vårt matarv bygger på griskött och grisen har sin givna plats både på julbordet och på grillen. Även om filé, karré och kotlett är populärast har vi märkt att mer udda detaljer börjar bli trendigt.

Läs mer om griskött

Kalvkött

En kalv är ett nötdjur yngre än tolv månader. Är kalven yngre än åtta månader betecknas köttet ljust kalvkött. Kalvkött är ljusare och mörare än kött från äldre nötdjur. Klassiska rätter av kalv är osso buco, saltimbocca och wienerschnitzel.

Läs mer om kalvkött

Lammkött

Lammkött har de senaste åren stigit i popularitet. Lamm är en mycket mångsidig råvara som passar bra till de flesta rätter som man vanligtvis gör av nöt och kalvkött. Lammkött är inte så känsligt vid tillagning vilket gör att även överstekt lamm blir saftigt och mört, framför allt detaljer med ben.

Läs mer om lammkött
Föregående Nästa
Upp