Ugnsbakad: Skölj hastigt i kallt vatten. Svep in skinkan i aluminiumfolie om den ska ugnsbakas i 175°C. Gör ett hål i folien där termometern ska sitta. Folie behövs ej i 125°C. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Lägg skinkan med svålsidan upp i en ugnssäker form eller långpanna. Ta ut skinkan ur ugnen när termometern visar 70°C, då är skinkan riktigt saftig eller vid 75°C då skinkan är väl tillagad. (Beräknad tillagningstid i 125°C är 1¼-2 tim. per kilo skinka. I 175°C tar det 1- 1¾ tim. per kilo). Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Häll av skyn. Kyl ner den direkt om den ska användas senare till t ex doppspad. Klipp bort nätet. Dra eller skär bort svålen. Koka: Skölj hastigt i kallt vatten. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Lägg skinkan i en gryta med termometern väl synlig. Häll på kallt vatten så att det täcker. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp, sänk värmen. Skinkan ska sjuda under lock på svag värme. Ta upp skinkan när termometern visar 70°C, då är skinkan riktigt saftig eller vid 75°C då skinkan är väl kokt. (Beräknad tillagningstid ¾-1¼ tim. per kilo). Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet. Dra eller skär bort svålen. Kyl ner spadet. Det kan användas till doppspad eller sås. Griljera: Sätt ugnen på 200°. Blanda ägg och senap. Pensla blandningen på skinkan. Sikta över ströbröd. Griljera skinkan i ugnen ca 15 min eller tills skinkan har fått fin färg. Sätt i hela kryddnejlikor som garnering när skinkan svalnat något.