Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Gulmuchim
Du behöver:
Ostron
Kimchijuice
risvinäger
Kimchi – finhackad
Salladslök – finhackad
Rostade sesamfrön
Smaka av kimchijuicen med risvinäger. Öppna ostronen och grilla snabbt. Häll på lite kimchijuiceblandning, toppa med salladslök och rostade sesamfrön. Ät!
Yukhoe
För 4 pers som större förrätt i recept men räcker till fler om man gör dem mindre. Om du har tillgång till vaktelägg, använd det!
300 g nötinnanlår
1 koreanskt eller kinesiskt päron
2 vitlöksklyftor, finrivna
2 msk japansk eller
koreansk soja
2 msk sesamolja
1 msk honung
1 msk rostade sesamfrön
1 msk rostade pinjenötter
1 salladslök, finskivad
Vakteläggula/Vanlig äggula
Nymald svartpeppar
Skala och skär päronet i stavar. Lägg i en skål med vatten och isbitar så att det håller sig krispigt och kallt och inte blir brunt. Grilla köttet snabbt och hett. Skär i cirka 3–4 mm tjocka skivor och skär sen skivorna i lika breda stavar. Alternativt i tärningar som grov råbiff.
Rör ihop vitlök, soja, sesamolja och honung till en sås. Smaka av med peppar, och precis innan du ska äta tillsätter du sesamfrön, pinjenötter och salladslök. Blanda köttet med såsen.
Ta upp päronet ur isvattnet och låt rinna av. Dela upp päronet på tallrikarna, toppa med köttet och 1 äggula. Toppa med lite extra sesamfrön, salladslök och pinjenötter.
Bo Ssam
Fläsket förbereds (ev sous vide) och grillas krispigt vid servering. Serveras som en munsbit på ett shisoblad.
1 kg sidfläsk
2 msk salt
1 gul lök, skivad
6 vitlöksklyftor, grovhackade
1 tumstor bit ingefära, skivad
Gochujangsås:
1 dl gochujang
4 msk japansk soja
2 msk risvinäger
6 msk flytande honung
6 vitlöksklyftor, finrivna
2 tsk färsk ingefära, riven
2 msk sesamolja
Snabbpicklad gurka:
Gurka
1 del ättikssprit, 12%
2 delar socker
3 delar vatten
Till servering:
Shisoblad
Pimiento de padron
Förbered fläsket. Gör din vanliga sous videmetiod eller picka en massa hål på svålen, klappa in salt och låt stå 1 timme i kylen och gotta till sig. Sätt ugnen på 120 grader. Lägg fläsket i en ugnssäker form med lök, vitlök och ingefära. Täck med vatten, lägg på lock eller slå in i aluminiumfolie och baka mitt i ugnen cirka 6 timmar. Häll av lagen och ställ i press i kylen över natten. Dagen efter trimmas köttet. Ställ sen köttet oövertäckt i kylen så att svålen får torka. Då blir den extra frasig.
Gör snabbpqicklad gurka genom att julienna gurka fint. Lägg i 1-2-3-lagen.
Rör ihop ingredienserna till såsen. Grilla fläsksidan frasig. Grilla en pimiento.
Servera en liten bit fläsksida i shisoblad med en klick gochujangsås, picklad gurka och grillad pimiento.