Lammspett med couscous och harissa-yoghurt - Scan
Lammspett med couscous och harissa-yoghurt

Lammspett med couscous och harissa-yoghurt

Saftiga lammspett med kryddig smak, serverade med fluffig couscous och en krämig harissa-yoghurt. Perfekt grillrätt med balanserade smaker - enkel, smakrik och festlig!

För 4 personer
Ingredienser
  • ca 1 kg Scan lammstek
  • 3 msk ras el hanout
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • Träspett (blötlägg i vatten om de är av trä)

Harissa-yoghurt

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk harissa (mer eller mindre beroende på hetta)
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk honung
  • Salt & peppar

Couscous

  • 3 dl couscous
  • 3,5 dl grönsaksbuljong (eller vatten + 1 tärning grönsaksbuljong)
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk citronjuice
  • 1 msk Honung
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 bunt sparris, skuren i bitar
  • 100 g sockerärtor, delade på längden
  • 100 g rädisor, tunt skivade
  • 1 st Rödlök
  • 1 dl grovhackad färsk bladspenat
  • ½ knippe persilja, grovhackad
  • ½ knippe mynta, grovhackad
Gör så här Blanda ras el hanout, vitlök, olivolja, citronsaft, salt och peppar till en pasta. Skär lammet i kuber och gnid in kryddblandningen och låt marinera i minst 30min. Trä upp lammet på spett. Grilla på hög värme i ca 8-10 minuter, vänd runt så att de får en fin grillyta och blir önskat genomstekt.

Blanda yoghurt, harissa, citronsaft och honung. Smaka av med salt och peppar.

Koka upp grönsaksbuljongen, häll den över couscousen i en stor skål. Tillsätt olivolja, citonjuice, honung och dijonsenap, rör om och låt stå i 5 minuter. Fluffa sedan upp med en gaffel. Blanda med finskurna grönsaker och örter och lägg upp på ett stort fat med grillspetten.