Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden

Grillspett på Fläskkarré Tandoori Style
Upptäck det perfekta receptet på saftiga grillspett med fläskkarré i smakrik Tandoori-marinad! Enkel att laga, full av kryddig hetta och grillad till perfektion.
- 800 g Scan fläskkarré, tunt skivad
- 1 dl yoghurt
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk tandoorikrydda
- Saft från 1 citron
Sås
- 1 gul lök, finhackad
- 1 röd lök, finhackad
- 5 cm ingefära finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 tomater, hackade
- 1 grön chili, finhackad (kan justeras efter önskad hetta)
- 2 msk Garam masala
- 3 dl kokosgrädde
- 250 g bladspenat eller fryst spenat
- Saft från 2 lime
- 50 g smör (till sautering)
- 50 g smör (till avslutning)
Tillbehör
- Färsk koriander, grovhackad
- Basmatiris eller Naanbröd
- 1 dl yoghurt
- Gröna chiliringar
Trä de marinerade fläskkarréskivorna på grillspett. Grilla spetten på grillen eller i ugnen under hög värme tills köttet är genomstekt och har en fin grillyta, cirka 10-15 minuter. Vänd spetten regelbundet för jämn tillagning.
Smält 50 g smör i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt den hackade gula löken, rödlöken, ingefäran, vitlöken och den gröna chilin. Fräs tills grönsakerna är mjuka och doftar gott. Lägg i de hackade tomaterna och indisk currykrydda eller garam masala. Stek ytterligare någon minut för att få fram kryddornas smak. Häll i kokosgrädden och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 30 minuter. Tillsätt hackad spenat och låt den sjunka ner i såsen. Smaka av med salt och limejuice. Tillsätt de sista 50 g smör för extra fyllighet och låt det smälta in i såsen.
Servera grillspetten med såsen tillsammans med ångat basmatiris eller nybakat naanbröd.
Toppa med färsk koriander, en klick yoghurt och några skivor grön chili för extra hetta och färg.