Hot pot med julens mat och dippsåser

Hot pot med julens mat och dippsåser

Upptäck en smakfull Hot Pot med julens rester! Skapa en värmande gemenskap runt bordet där alla doppar sina favoriter i buljong och njuter av unika dippsåser.

För 4 personer
Ingredienser

Buljongen

  • 2 liter buljong från revbensspjäll (spara från tidigare julmiddag)
  • 1 bit ingefära (ca 5 cm), skivad
  • 3 vitlöksklyftor, lätt krossade
  • 2 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk misopasta
  • 1 tsk chiliflakes (justera mängden efter smak)
  • Salt och peppar efter smak

Råvaror att doppa

  • Köttbullar
  • Prinskorv
  • Skivor av julskinka
  • Revbensspjäll (skär dem i mindre bitar)
  • Morötter, skurna i stavar
  • Broccoli, delade i små buketter
  • Svamp (shiitake eller champinjoner), skivade
  • Brysselkål
  • Paprika, Sockerärtor

Sesamdipp

  • 2 msk tahini eller sesampasta
  • 1 msk sojasås
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk risvinäger
  • Vatten att späda med till önskad konsistens
  • En nypa chiliflakes för hetta (valfritt)

Sojadipp

  • 2 msk sojasås
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk socker
  • 1 msk hackad koriander
  • 1 röd chili, finhackad
  • 1 tsk färsk riven ingefära

Hoisin majonnäs

  • 3 msk majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk Hoisin
  • 1 msk Sötsoja
Gör så här Buljongen: Koka upp buljongen från revbensspjällen i en stor gryta. Tillsätt ingefära, vitlök, stjärnanis, kanelstång, sojasås, risvinäger och sesamolja. Har du ingen buljong sedan tidigare så kokar du upp vatten med kycklingfond på flaska. Låt buljongen sjuda på låg värme i minst 20-30 minuter så att smakerna får utvecklas. Smaka av buljongen med eventuellt mer sojasås eller chili om du vill ha mer hetta.

Förberedelse av råvaror: Skär köttbullar, prinskorv, julskinka och revbensspjäll i lagom stora bitar som kan doppas i buljongen. Skär alla grönsaker i mindre bitar, anpassade för att doppa och koka snabbt i buljongen. Lägg upp alla ingredienser snyggt på ett fat runt hotpotten.

Dippsåser:
Blanda alla ingredienser till varje dippsås i små skålar och ställ fram på bordet.

Hotpot servering:
Placera grytan med den varma buljongen mitt på bordet och håll den varm på låg värme (om möjligt). Låt alla runt bordet doppa sina köttbitar och grönsaker i buljongen för att snabbt värma upp och få smak. Servera med dippsåserna bredvid för extra smakupplevelse!

Tips!
Lägg till nudlar eller ris om du vill ha en mättande avslutning på måltiden. Du kan även lägga till tofu, fisk eller skaldjur för mer variation. Låt alla gäster skapa sina egna tallrikar, en mysig och interaktiv måltid som passar perfekt efter julens festligheter!