Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Hot pot med julens mat och dippsåser
Upptäck en smakfull Hot Pot med julens rester! Skapa en värmande gemenskap runt bordet där alla doppar sina favoriter i buljong och njuter av unika dippsåser.
Buljongen
- 2 liter buljong från revbensspjäll (spara från tidigare julmiddag)
- 1 bit ingefära (ca 5 cm), skivad
- 3 vitlöksklyftor, lätt krossade
- 2 stjärnanis
- 1 kanelstång
- 2 msk sojasås
- 1 msk risvinäger
- 1 msk sesamolja
- 1 msk misopasta
- 1 tsk chiliflakes (justera mängden efter smak)
- Salt och peppar efter smak
Råvaror att doppa
- Köttbullar
- Prinskorv
- Skivor av julskinka
- Revbensspjäll (skär dem i mindre bitar)
- Morötter, skurna i stavar
- Broccoli, delade i små buketter
- Svamp (shiitake eller champinjoner), skivade
- Brysselkål
- Paprika, Sockerärtor
Sesamdipp
- 2 msk tahini eller sesampasta
- 1 msk sojasås
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk honung
- 1 tsk risvinäger
- Vatten att späda med till önskad konsistens
- En nypa chiliflakes för hetta (valfritt)
Sojadipp
- 2 msk sojasås
- 1 msk risvinäger
- 1 tsk socker
- 1 msk hackad koriander
- 1 röd chili, finhackad
- 1 tsk färsk riven ingefära
Hoisin majonnäs
- 3 msk majonnäs
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 msk Hoisin
- 1 msk Sötsoja
Förberedelse av råvaror: Skär köttbullar, prinskorv, julskinka och revbensspjäll i lagom stora bitar som kan doppas i buljongen. Skär alla grönsaker i mindre bitar, anpassade för att doppa och koka snabbt i buljongen. Lägg upp alla ingredienser snyggt på ett fat runt hotpotten.
Dippsåser:
Blanda alla ingredienser till varje dippsås i små skålar och ställ fram på bordet.
Hotpot servering:
Placera grytan med den varma buljongen mitt på bordet och håll den varm på låg värme (om möjligt). Låt alla runt bordet doppa sina köttbitar och grönsaker i buljongen för att snabbt värma upp och få smak. Servera med dippsåserna bredvid för extra smakupplevelse!
Tips!
Lägg till nudlar eller ris om du vill ha en mättande avslutning på måltiden. Du kan även lägga till tofu, fisk eller skaldjur för mer variation. Låt alla gäster skapa sina egna tallrikar, en mysig och interaktiv måltid som passar perfekt efter julens festligheter!