Nyårsmiddag med fläskfilé och potatisgratäng

Nyårsmiddag med fläskfilé och potatisgratäng

Fira nyår med en lyxig middag som imponerar! Mör fläskfilé i krämig sås med lökringar och gyllene potatisgratäng - en perfekt kombination för smaklökarna. Enkel att laga, men känns som restaurangklass. Gott nytt år!

För 4 personer
Ingredienser
  • 600 g Scan fläskfilé
  • Färska örter (t.ex. timjan, rosmarin, salvia)
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • Salt och peppar
  • Smör och olja för stekning
  • Kökssnöre för att binda upp filén

Potatisgratäng

  • 800 g Scans potatisgratäng
  • 50 g tryffelpecorino, riven
  • 30 g parmesan, riven
  • 1 paket Scan tryffelsalami

Baconlindade lökringar

  • 2 stora gula lökar, skurna i tjocka ringar
  • 10 skivor Scan bacon
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl panko (japanskt ströbröd)
  • Olja för fritering
  • Salt

Grönpepparsås med konjak

  • 2 msk grönpeppar i lag
  • 1 dl konjak
  • 2 dl grädde
  • 1 dl kalvfond
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar efter smak
Gör så här Börja med att trimma bort senor på fläskfilén, salta och peppra köttet.
Blanda de finhackade örterna och vitlöken och gnid in fläskfilén. Använd Steksnöre och bind upp fläskfilén så den håller en jämn form.
Värm en panna med smör och olja och bryn filén runtom tills den får fin färg. Sänk värmen och stek filén tills innertemperaturen når 62°C.

Potatisgratäng: Förvärm ugnen till 225°C. Smörj en ugnsform och häll ut potatisgratängen. Strö över riven tryffelpecorino och parmesan över gratängen. Lägg på tryffelsalami på toppen och tryck gärna ner lite lätt. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter tills gratängen har fått en gyllene yta och är genomvarm.

Baconlindade friterade lökringar: Separera lökringar från skivade lökar. Linda varje lökring med en baconskiva. Blanda mjöl, salt och peppar i en skål. I en annan skål, vispa ägg och mjölk. Häll panko i en tredje skål. Doppa varje baconlindad lökring först i mjöl, sedan i äggblandningen, och sist i panko. Värm olja till cirka 180°C i en kastrull eller fritös. Fritera lökringarna i omgångar tills de är gyllenbruna och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.

Grönpepparsås med konjak: Fräs grönpeppar i pannan du stekte köttet i på medelvärme. Häll i konjak och låt den koka upp. Tänd på och låt det reducera något. Häll i kalvfond, grädde och dijonsenap. Koka upp och låt småputtra tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Servering: Skär fläskfilén i skivor och servera med den krämiga potatisgratängen. Lägg de friterade baconlindade lökringarna bredvid och toppa allt med den rika grönpepparsåsen. En lyxig måltid med festliga smaker perfekt för helger eller speciella tillfällen!