Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Långkokta tjocka revben med kryddig glace med äpple
Revben med en fantastisk balans av sötma och syrlighet från glazen, medan buljongen tillför en djup umamismak som ger ett smakrikt och komplext resultat.
- 1,5 kg Scan tjocka revben
- 1,5 liter vatten
- 1 dl soja
- 5 cm färsk ingefära, skivad
- 2 gula lökar, skurna i klyftor
- 4 vitlöksklyftor, krossade
- 2 stjärnanis
- 1 tsk svartpepparkorn
- 1 tsk salt
Glaze
- 1,5 dl äppelmos
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 2 msk mörk sirap
- 1 stjärnanis
- 5 kryddpepparkorn, lätt krossade
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk fänkålsfrön, lätt krossade
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk svartpeppar, grovmalen
- 2 msk ketchup
Förbered glazen i en liten kastrull, blanda äppelmos, äppelcidervinäger, mörk sirap, stjärnanis, kryddpeppar, malen ingefära, fänkålsfrön, vitlökspulver, svartpeppar och ketchup. Koka upp och låt sedan glazen småputtra på låg värme i cirka 10-15 minuter tills den tjocknar och smakerna utvecklas. Smaka av och justera sötma eller syrlighet efter smak genom att tillsätta mer sirap eller vinäger.
Värm ugnen till 225°C eller förbered en grill. Pensla de kokta revbenen rikligt med glazen. Lägg revbenen på en plåt med bakplåtspapper om du använder ugnen, eller direkt på grillen om du grillar. Grilla eller ugnsbaka revbenen i cirka 10-15 minuter, tills glazen är karamelliserad och har en härlig gyllene yta. Pensla gärna mer glace över revbenen under tiden de grillas.
Servera de saftiga och möra revbenen med extra glace vid sidan om. Detta kan göras till en lyxig höjdpunkt vid en måltid tillsammans med potatis, sallader eller andra sidorätter.