Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Smörstekt kalventrecote med rostade jordärtskockor, bacon och rödvinssås
- 4 skivor Scan Gourmet Kalventrecôte ca 700 g
- 1 förp Scan Piggham Bacon 140 g
- 1 kg jordärtskockor
- 2 msk olivolja
- 2 schalottenlökar, hackade
- 1 liten morot, fint tärnad
- 1 msk smör
- 2 matskedar tomatpuré
- 1 tsk torkad timjan
- 4 dl vatten
- 2 msk kalvfond
- 2 dl rödvin
- 3 msk Maizena
- 1 msk kallt smör
2. Skala jordärtskockorna och dela dem. Strimla baconet och blanda med skockorna och olivolja i en långpanna. Rosta i mitten av ugnen ca 20 minuter tills de har fått fin färg. Salta med flingsalt och nymald peppar.
3. Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Rör i tomatpuré och timjan och låt det fräsa någon minut. Häll i vatten, fond och rödvin och låt det koka ihop utan lock ca 10 minuter. Vispa i redningen och smaka av med en nypa socker, salt och vitpeppar. Håll såsen varm eller värm igen vid servering. Vispa i smöret.
4. Stek köttet i smör på näst högsta värme i en stekpanna 2-3 minuter på varje sida. Servera entrecôten med de rostade jordärtskockorna, såsen och gärna en sallad.