djurslag

Nötkött

Kanske vårt käraste kött. Nötkött är benämningen på kött som kommer från ko, tjur och ungnöt. Ordet nöt i nötkreatur kommer från den nytta dessa djur gjorde i jordbruken förr i tiden som till exempel dragdjur. Ordet härstammar från orden nöta och nyttig. Ja, det hör du nästan.

Oxkind
Högrev
Entrecôte
Ryggbiff
Oxfilé
Rostbiff
Ytter- & innanlår
Oxsvans
Nötrulle
Fransyska
Flankstek & Kållap
Nötbringa
Nötbog
Nötlägg
Nöt
Oxkind

Oxkind

Oxkind är en ovanlig detalj i butik men har blivit trendig på restauranger de senaste åren. Oxkinden är en hård muskel och kräver lång koktid, minst fyra timmar, men är väl värt besväret då den blir mycket mör och saftig efter kokning.

50
Marmorering
10
Mörhet
Högrev

Högrev

Grytornas okrönte konung. Köttet som gör en mustig boeuf bourguignon eller en het chili con carne värdig sitt namn. Vi pratar alltså riktigt mustiga, hemlagade grytor – gjorda från grunden.

75
Marmorering
25
Mörhet
Entrecôte

Entrecôte

Entrecôte – helt klart den styckdetalj med mest smak och karaktär. Köttet ska skäras i tjocka skivor så att du kan steka eller grilla på rejäl värme. Fettet är en fantastisk smakbärare.

75
Marmorering
50
Mörhet
Ryggbiff

Ryggbiff

Ryggbiff (eller Sirloin som britterna säger) är en klassisk lite magrare styckningsdetalj som är perfekt att grilla eller steka. Men var försiktig med hur länge. Medium eller lite rödare brukar bli bäst.

25
Marmorering
50
Mörhet
Oxfilé

Oxfilé

Fint som snus, och är inte billigt på krogen. Så, lär dig tillaga den möraste detaljen på djuret själv så får du den till hälften av priset.

10
Marmorering
75
Mörhet
Rostbiff

Rostbiff

Fått ett oförtjänt dåligt rykte i vissa kretsar. Rostbiff är en fin detalj som sitter efter ryggbiffen på djurets bakre ryggparti. Den har en låg fetthalt och kan användas till många olika rätter.

10
Marmorering
40
Mörhet
Ytter- & innanlår

Ytter- & innanlår

Det är sällan det står ytterlår på paketet i köttdisken. Köper du en hel bit av ytterlår kallas det för oxstek eller nötstek. Köper du lövbiff i butik kommer det oftast från innanlår liksom den färdiga rostbiffen du hittar färdigpackad eller köper över disk.

10
Marmorering
35
Mörhet
Oxsvans

Oxsvans

Oxsvans förekommer i nästan alla kök där man tillgagar nötkött. Klassiker är oxsvanssoppa eller oxsvansragu.  Oxsvans tål kraftiga mustiga smaker som rödvin, selleri, morot, timjan men funkar lika bra med orientaliska smaker. Tidigare lät man benet vara kvar i grytan men idag plockar man oftast köttet från benet. Beräkna minst 3 timmars koktid för att köttet ska lossna från benet. Såsen som blir när oxsvansen kokas är härligt simmig av märgen i svansen. Och varför inte göra en oxsvansragu tillsammans med färskost, lagrad hårdost, citronzest och örter som fyllning i hemmagjorda raviolis!

Nötrulle

Nötrulle

Rullen är en detalj som har fin form men eftersom den innehåller mycket bindväv blir den även väldigt hård. Rullen sitter på lårets baksida, mellan innanlåret och ytterlåret.

10
Marmorering
10
Mörhet
Fransyska

Fransyska

Kanske den mest användbara men också den mest bortglömda detaljen. Vår styckmästares favorit, Fransyskan. Så stor att den ofta styckas upp i mindre bitar.

10
Marmorering
40
Mörhet
Flankstek & Kållap

Flankstek & Kållap

Kållapen är magen på djuret och används oftast till det som går till chark. Det finns dock en fin detalj – Flanksteken! Förmodligen den du ser i butiken oftast. 

Nötbringa

Nötbringa

Bringan är nötdjurets bröstmuskler och har ett högt bindvävsinnehåll och en hög fetthalt. Bringan är mycket smakrik och äts oftast rimmad men passar också utmärkt i en gryta eller som en stek.

75
Marmorering
10
Mörhet
Nötbog

Nötbog

Vem älskar inte råbiff? Men hur får man till det hemma? Och vilket kött ska man välja? Om du frågar oss är den magra detaljen bog det enda rätta svaret. Använd alltid så färskt kött du kan.

10
Marmorering
40
Mörhet
Nötlägg

Nötlägg

Lägg är nötkreaturets ben och man skiljer på fram- och baklägg. Framlägget säljs både färskt och rimmat medan baklägget oftast används i färs- och charkproduktion. Men kan även användas till annat. 

25
Marmorering
5
Mörhet
Produkter

Det här bör du veta om nötkött

Nötkött måste möras innan det tillagas. Men det gör vi åt dig. Vi vakuumförpackar vårt kött efter styckning, vilket gör att köttet möras ända fram till tillagning. Köttet blir alltså mörare i förpackningen och är som mörast precis i anslutning till bäst före-datumet. Bra att veta.

De möraste bitarna är traditionellt de mest populära. Men vi börjar märka ett växande intresse för de lite mer ovanliga styckningsdetaljerna. Bra och nyttigt! Mörheten beror bland annat på muskeltrådarnas grovlek och vilken funktion muskeln haft. Oxfilén till exempel är mycket fintrådig och arbetar väldigt lite vilket gör den till den möraste delen. Framdelen på nötdjuret används främst till färs och grytor eftersom köttstrukturen är grövre vilket gör att det behöver malas först eller tillagas länge för att bli mört. Den grova strukturen och relativt höga fetthalten ger ett mycket smakrikt kött som kräver lite mer tid för att bli bra men det är egentligen inte svårt alls.

Steka

Att steka en köttbit är inte svårt, med några få knep kan du lära dig att lyckas varje gång.

Läs mer

Grilla

Något händer med oss när våren kommer fram. Det handlar om värmen från glöden och köttets innertemperatur såklart – men lika mycket om ljumma sommarkvällar och trevligt sällskap.

Läs mer

Ugn

Krydda, späcka, ös och tranchera. Smaksätt rejält eller låt köttet tala för sig självt. En stek kan varieras i det oändliga

Läs mer

Gryta

Hacka, krydda, häll på vätska och låt puttra. Det mesta kan läggas i en gryta och det mesta blir godare i en gryta.

Läs mer

NÖTKREATURENS HISTORIA

FRÅN UROXE TILL MJÖLKKOSSA

Uroxen som fanns för 10500 år sedan var större och hade längre horn än den tidigast kända tamboskapen. Man räknar med att det finns fler än 1 000 olika raser av nötkreatur.

DÄRFÖR HETER DET NÖTKÖTT

Ordet nötkreatur härstammar från det fornsvenska ordet nöt, som betyder egendom och kreatur från latinets creatura eller skapelse.

NÖTKREATUR UTE I VÄRLDEN

Det finns ungefär 1,5 miljarder nötkreatur i världen.
Länder med flest djur är Brasilien, Indien, Kina

KÖTTKONSUMTION

• Nötköttet håller jämn nivå. Skillnaden mellan 2008 och nu är endast 0,3 kg per person och år.

• Grisköttet, vårt mest populära kött har från 2008 minskat med 3,5 kg per person och år.

• Matfågel ökar mest, speciellt kyckling. Från 18,1 kg 2008 till 23,2 kg idag, en ökning med 5,1 kg per person och år.

• Lammkött har ökat lite men konstant sedan 2008, idag äter vi 1,9 kg lammkött per person och år.

RASER

Rasen på djuret är en viktig faktor då olika raser ansätter fett vid olika åldrar. Svenska raser dominerar den svenska köttmarknaden och cirka 60 procent av allt svenskt nötkött har sitt ursprung inom mjölkproduktionen det vill säga, SRB och SLB. År 2013 utgjorde köttraser och olika köttraskorsningar 42 procent av den totala slakten i Sverige. Den allra största köttrasen är Charolais. Därefter kommer Hereford, Simmental, Limousin, Angus, Highland och sist den franska rasen Blonde d´ Aquitaine. Antalet renrasiga djur är få. Av den största köttrasen i Sverige, Charolais, fanns det exempelvis endast cirka 4 500 renrasiga kor förra året. 
Den helt övervägande delen köttrasdjur är dock korsningar av olika raser.

(källa: Svenskt Kött)

SVENSKT URSPRUNG

SRB

Kombinerad mjölk och köttproduktion, fin marmorering och stor smak. Även kallad svensk rödbrokig boskap, är tillsammans med SLB den vanligaste...

HOLLÄNDSKT/TYSKT URSPRUNG

SLB

Sveriges vanligaste mjölkkoras med ursprung i låglandsboskapen. Fin marmorering och stor smak.

ENGELSKT URSPRUNG

HEREFORD

Hereford är Sveriges näst vanligaste köttras och har från start avlats för köttproduktion.

FRANSKT URSPRUNG

CHAROLAIS

Charolais räknas till de tunga köttraserna och har en väl utvecklad muskulatur.

SCHWEIZISKT URSPRUNG

SIMMENTALER

Simmentalkon är en kombinerad kött- och mjölkko. I Sverige används kon endast som diko men i övriga världen förekommer den även som mjölkko.

SKOTSKT URSPRUNG

ANGUS

Används mycket till korsningar för att förbättra slaktkroppskvalitet och mjölkningsförmåga.

Ordlista

Stut = En ung kastrerad hane

Tjur = En tjur är en könsmogen, okastrerad hane

Ungtjur = En okastrerat ung hane (ungtjurar slaktas vanligtvis när de är 16-18 månader)

Ko = Hondjur som kalvat och fött minst en kalv och därmed producerar mjölk

Ungko = Hondjur som kalvat vid ett eller två tillfällen

Kviga = Hondjur som inte kalvat ännu

Kalv = En kalv är ett ungdjur av nötkreatur. Kalvar av honkön kallas kvigkalvar och kalvar av hankön kallas tjurkalvar

Mellankalv = En kalv som är ca 8 månader

Gödkalv = En gödkalven föds upp på mjölk och mjölkersättning (gödkalvarna slaktas vid ca 3 månaders ålder). Scan slaktar inte några gödkalvar.

KLIMAT OCH HÄLSA

 

STÖRST MILJÖPÅVERKAN SKER VID:

• Produktion av foder.

• Hantering av gödsel.

• Utsläpp av växthusgas vid idissling.

 

KÖTTPRODUKTION HAR ÄVEN POSITIV PÅVERKAN

• Naturbete gynnar biologisk mångfald.

• Djurhållning bevarar det öppna landskapet.

• Gödsel tillför näring och förbättrar jorden naturligt.

• Välj kött med omsorg.

VARFÖR SVENSKT NÖTKÖTT?

 

Vi tror på bra mat från svenska gårdar. Scan har i generationer varit Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition vi är stolta över att föra vidare. Vi tror på det svenska ursprunget och arbetar engagerat för att ständigt säkra de höga förväntningar som ställs på svensk köttkvalitet.

NÖTKREATUR OCH KLIMATAVTRYCK

Det svenska nötköttet har 25 % lägre klimatpåverkan än snittet i EU, vilket beror på våra friska djur, men också på det sätt de svenska korna föds upp. Av de globala utsläppen står Sveriges nötköttsproduktion är 1 promille.

DJURVÄLFÄRD

Sverige har världens mest omfattande djurskyddslag. Alla djur som föds upp av människor omfattas av den svenska djurskyddslagen.

ANVÄNDNING AV ANTIBIOTIKA

Sedan 1986 är det förbjudet i Sverige att ge djur antibiotika i annat än medicinskt syfte. Först 2006 fattade EU samma beslut.

SPÅRBARHET

Alla djur i Sverige är kopplade till Centrala Nötkreatursregistret. Numret innehåller information om födelsedatum, gård, eventuella sjukdomar under livstiden, medicineringar, korsningar, försäljning och slakt.

film3 entrecote
Video

Steka entrecôte, så här gör du!

Entrecôte – helt klart den styckdetalj med mest smak och karaktär. Köttet ska skäras i tjocka skivor så att du kan steka eller grilla på rejäl värme. Och glöm inte bort, fettet är en fantastisk smakbärare!

ARTIKEL

12 UTVALDA KÖTTIPS

Det finns många tips som kan förhöja ditt köttlagande. Här har vi samlat tolv snabba tips så du kan lätt tänka rätt med ditt köttänk.

ARTIKEL

KÖTT OCH KLASSIFICERING

Det är lite tekniskt. Men om du är intresserad, bra att veta. Nuförtiden finns klassificeringen för att avräkningspriserna från lantbrukare till...

Benny film frame
SORTIMENT

STYCKMÄSTARENS UTVALDA

Vår styckmästare Benny Granqvist har personligen valt ut nötkött av högsta kvalitet. Spana in vårt nya sortiment! 

Läs mer