Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Fläskkarré
Grisens Entrecôte! En klassiker du kan lita på i alla väder. För oavsett om det regnar eller ej så ska det ju grillas. Varje sommar (eller vinter!?). Låt grillen bli rejält varm innan du lägger på köttet. Salta och peppra, gärna flingsalt.
01
Tack vare sin lite högre fetthalt kan karrén stekas eller grillas i skivor utan att bli torr, trots att den utsätts för höga temperaturer.
02
Grilla karrén i skivor eller tärna och trä på grillspett. Smaksätt köttet med marinad, rub eller glaze. Torka av marinaden innan grillning.
Porchetta på karré
Det italienska köket har bjudit på många favoriter genom åren och porchetta är en av dem. Med en fyllning gjord på klassiska smaker som färska örter och citron är denna fläskrätt perfekt till helgens middagsbjudning. Funkar bra att göra på både fläsksida, och som i detta fall, karré.
så här gör du
Skär ett snitt i karrén längs med så att det blir ca 1,5 cm tjock. Fortsätt skär snitt så karrén blir utfläkt. Salta och peppra och gnid in hela karrén med alla örter, vitlök, citronskal, fänkålsfröna samt olivoljan. Rulla ihop som en rulltårta och bind ihop med bindgarn. Sätt ugnen på 125 grader och kör i 2-3 timmar. Låt vila i ca 15-20 min och skär sen upp i tunna skivar. Riv eventuellt mer citronskal över och tillsätt lite olivolja och flingsalt.
1st Fläskkarré
Persilja finskuren
3msk Rosmarin finhackad
4st Vitlöksklyftor, rivna
2st Citron, skalet
2msk Fänkålsfrön malen
3msk Olivolja
Salt
Svartpeppar nymald
VAD ÄR KARRÉ?
Karrén sitter på främre delen av grisen, mellan huvud och kotlettrad, och skärs bort mellan kota tio och elva från halsen räknat. Om du är jätteinsatt har du koll på var det är, om inte – ja, du fattar typ. Karrén är supermarmorerad, som även kallas grisnacke (av förklarliga skäl) eller grishals. Karrén motsvarar högrev och nacke från nötkreatur. Ganska logiskt.
Den höga marmoreringsgraden gör att köttet inte blir torrt även om det utsätts för höga temperaturer. Det är just därför det är en av de lättaste detaljerna att grilla och går att variera i
all oändlighet.
Vill du har mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Fler receptHonungsglaserad karré med grillad kål och citrondressing
Blanda samman honung, soja, vitlök, timjan, chili och salt. Marinera karréskivorna - gärna ett par timmar innan tillagning. Skär ner rödkål grovt o...
Porchetta med tryffelsalami och palsternackspuré
Sätt ugnen på 150 grader. Ta bort den tjocka nerven på grönkålen, lägg ut på en plåt och massera in olja och salt. Kör i ugnen tills kålen är helt...
Cidergryta med karré och mathavre
Fräs på kött, bacon, lök, vitlök, champinjoner, äpple samt rosmarin och salvia i smör tills det fått fin färg. Krydda ordentligt med salt och peppa...
Pulled pork med taco tillbehör
Sätt ugnen på 175 grader. Putsa av ev. hinnor på karrén och lägg den i en stekgryta med lock (alt en ugnsfastform som sedan kan täckas med...
mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
preppa ditt kött
När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...
MARINAD, GLAZE OCH RUBS
Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad.
köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
grilla fläskkarré
Fläskkarré har vi alla provat. Men vet du hur du ska få till den på grillen? Här finns tipsen.
Läs merFRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR
Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.
Läs merKarré Hållbarhetsgrisen
Karre av svensk Hållbarhetsgris. Scans Hållbarhetsgris kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Karrén passar utmärkt för grillen, att steka ...
Utvald Karré av Rapsgris
Fläskkarrén sitter på främre delen av grisen, mellan huvud och kotlettrad. Karrén är en mångsidig detalj som kan tillagas både hel och i skivor....