Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
MUSTIG KÖTTGRYTA MED BRATWURST OCH SVAMP
(6 portioner)
1 paket Scan Bratwurst à 300 g
1 paket Scan Styckmästarens utvalda grytbitar à 1100 g
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
250 g färska champinjoner
2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl vatten
5 dl rött vin
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan
ev salt, svartpeppar
rapsolja att steka i
Till servering:
ruccola
Stek köttet på hög värme i grytan med rapsolja. Lägg över köttet på ett fat. Skiva korven och fräs i samma gryta. Lägg över på köttfatet. Hacka löken och vitlöken. Skär moroten i tjocka bitar. Behåll svampen hel (om den är stor, dela den på hälften). Fräs allt i grytan. Tillsätt tomaturé och fräs ytterligare i någon minut. Lägg tillbaka köttet och korven i grytan. Tillsätt vetemjöl och rör om. Häll i vatten, vin och kalvfond. Tillsätt timjan och lagerblad. Blanda och koka upp. Lägg på locket och låt koka i minst 3 timmar eller tills köttet är riktigt mört. Rör om då och då. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med hackad ruccola, potatispuré eller ett gott surdegsbröd.
KREOLSK GRYTA MED CHORIZO
(4 personer)
550 g Scans fläskfilé
240 g Scans chorizo
2 röda paprikor
1 burk syltlök (ca 200 g avrunnen vikt)
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl hackad ättiksgurka eller chornichons
1 dl kärnfria svarta oliver
1 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 1/2 dl mjölk
salt, peppar
persilja
olja att steka i
Börja med att putsa fläskfilén och skär den i skivor. Bryn köttet i en traktörspanna med olja. Lägg köttet åt sidan. Skiva korven och fräs i samma panna. Behåll oljan från korven till grytan för extra god smak. Lägg tillbaka köttet. Tillsätt strimlad paprika, hackad ättiksgurka, syltlök utan spad, hela oliver och pressad vitlök. Fräs alltihop i någon minut. Strö vetemjöl över och blanda väl. Häll i grädde och kalvfond. Rör om och låt puttra i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha såsen tunnare? Häll i mer mjölk och låt koka upp igen. Toppa med persilja och servera till kokt ris.
CHORIZOGRYTA MED BÖNOR OCH PAPRIKA
(4 personer)
1 paket Scan chorizo à 300 g
1 gul lök
1 röd paprika
1 msk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk torkad oregano
0,75 dl vatten
1 burk hela tomater
1 vitlöksklyfta
ca 230 g kokta vita bönor
salt, svartpeppar
rapsolja att steka i
Till servering:
fetaost och persilja
Skiva chorizon. Skala och hacka löken. Kärna ur paprikan och strimla den. Fräs allt i rapsolja i en gryta. Tillsätt paprikapulver, smulad buljongtärningar och oregano. Rör om. Häll i vatten och blanda väl. Häll i en burk hela tomater och en pressad vitlöksklyfta. Krossa inte tomaterna utan låt dem koka sönder. Koka utan lock i ca 10 minuter eller tills tomaterna har kokat sönder. Rör om då och då. Tillsätt kokta bönor. Rör om försiktigt och koka ytterligare i någon minut. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med smulad fetaost och hackad persilja. Serveras med ett gott surdegsbröd.