Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Bra att veta om din färs
Köttfärs är en ömtålig färskvara. Eftersom köttet är malet så ger det större yta för bakterieangrepp. Tillaga därför alltid all färs så fort som möjligt.Variera rätterna genom att använda olika sorters färs. Till vissa rätter som till exempel Wallenbergare passar nmalen köttfärs och till biffar passar det bättre med lite grövre mald köttfärs.
Bra att veta om din färs
Köttfärs är en ömtålig färskvara. Eftersom köttet är malet så ger det större yta för bakterieangrepp. Tillaga därför alltid all färs så fort som möjligt.
Variera rätterna genom att använda olika sorters färs. Till vissa rätter som till exempel Wallenbergare passar nmalen köttfärs och till biffar passar det bättre med lite grövre mald köttfärs.
Bryn köttet
Det här är ett av proffsknepen bakom en riktigt god gryta. Bryn alltid köttet snabbt och ge det färg på hög värme i några minuter innan det hamnar i grytan. Det som händer under dessa minuter i pannan är den viktigaste smakförändringen som sker vid tillagning av kött. Det var fransmannen Louis Camille Maillard som upptäckte denna reaktion mellan proteiner och sockerarter där det uppstår en särdeles god smak. Därför kallas detta fenomen Maillardreaktion. Kära Maillardreaktion!
Kolla konsistensen
Oftast kokar man grytor utan lock. Allt för att vätskan ska ånga bort, reduceras och smakerna koncentreras. Kolla konsistensen på din gryta. Är den för tjock – var inte rädd för att späda med lite vatten och sätt sedan på locket. Är grytan för blaskig och vägrar att koka upp – lyft av locket så att vätskan kan reduceras och red eventuellt av grytan.
PUTTRA LAGOM
Välj grytor med tjock botten. Grytor av gjutjärn är stadiga och bra, och avger lite nyttigt järn till maten som bonus. Härligt inkokta grytor bränner heller inte vid. Låt grytan sjuda. Stormkoka inte. Grytor tål ofta att koka länge men inte häftigt. Det är ett vanligt misstag som gör köttet hårt trots att det kokat i flera timmar. Ju hårdare kockar, desto hårdare blir köttet. Var tålmodig så blir du rikligt belönad.
Välj inte det finaste köttet
När vi väljer råvaror och ingredienser är det många gånger plånboken som får bestämma. Det fina med grytor är att de ofta blir minst lika goda, om inte godare, med det lite billigare framdelsköttet. Till grytor vill man nämligen ha det kött som inte är mörast från början. Det ska tåla att kokas länge och väl för att få fram alla smaker ordentligt. En fin filé skulle bara koka sönder.
Gulaschgryta
1. Skär köttet i mindre bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn köttet på stark värme i omgångar i en het panna med lite matfett. Lägg över det i en rymlig gryta...
Maecenas sed diam
För kött gäller; ju längre fram på kroppen, desto kraftigare fibrer och smak. Till framdelsköttet hör styckdelar som högrev, bringa och bog. Det är muskler som har fått arbeta lite mer och som behöver en tillagningsmetod som på ett varsamt sätt mjukar upp bindväven runt musklerna så att köttet blir mört. Det som inte räknas som det finaste köttet är i vanliga fall är faktiskt det bästa köttet för gryta. Välj dessutom gärna ett välmarmorerat kött med synligt fett insprängt i köttet. Marmorerat är alltid bra. Fettet smälter ut i köttet och gör det saftigare samtidigt som det är en överlägsen smakbärare. När en gryta puttrar under lång tid blir koncentreras alla smaker. Tiden blir en extra krydda.
Taco med färskkorv
Börja med att lägga keson i ett durkslag och låt det rinna av i ngn timme, torka sen med papper och mosa med en gaffel. Stek eller grilla Korvish o...
Tendersteak BBQ. Sallad på potatis och chorizo.
1. Skala och hacka vitlöken till dressingen. Fräs vitlöken i lite olja i en kastrull tills den blir lätt rostad. Ta kastrullen från värmen och visp...
Tex mex Korvish svartpeppar - mjuka tacos med avokadospread och syltad chili
Värm bröden och stek Korvish utan fett på medelhög värme i en panna. Lägg upp 3-4 tortillas per person, toppa med avokadospread sen Korvish, chili,...
Tacos med fläskfilé och mexikansk sallad
Skär fläskfilén i skivor. Mosa avocadon med en gaffel och smaksätt med lite salt. Värm crème fraiche och rör ner ost till en jämn kräm. Stek...
“Svenska djur mår bäst i hela världen!”
Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.
Läs mer