Mustig köttgryta med merguez, rött vin och rosmarin

Mustig köttgryta med merguez, rött vin och rosmarin

För 6 personer
Ingredienser
  • ca 800 g Scan Högrev
  • 1 pkt Merguez, 260 g
  • 3 dl Rött vin
  • 5 dl Vatten
  • 1 msk Kinesisk soja
  • 1 burk Krossade tomater 400 g
  • 2 dl Äppelmos
  • 1 Oxbuljongtärning
  • 1 Gul lök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 1 kruka Rosmarin
  • 3 Lagerblad
  • ev 3 Sardeller
Gör så här Skär köttet i grytbitar. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en stor gryta. Häll på vin, vatten, soja, krossade tomater och äppelmos. Lägg i buljongtärningen. Låt koka upp och skumma eventuellt av. Skär korven i bitar. Skala, hacka och fräs löken och vitlöken i smör. Tillsätt i grytan tillsammans med rosmarinkvistar, lagerblad, korv och eventuellt sardeller. Låt grytan sjuda utan lock ca 2 timmar tills köttet är mört. Lyft upp och släng rosmarinkvistarna. Smaka av grytan med salt och peppar. Servera grytan med t. ex. bulgur, bröd och yoghurt. Tips: Grytan kan kokas i tryckkokare. Följ receptet men uteslut vattnet helt eftersom vätskan inte kokar bort. Koka grytan i 20 minuter. Ta av locket och red eventuellt av.