Het mexikansk fläskfilé med citronris

Het mexikansk fläskfilé med citronris

För 4 personer
Ingredienser
  • ca 800 g Scan Piggham fläskfilé
  • 100 g riven ost

PAPRIKASÅS

  • 2 dl crème fraiche
  • 3 urkärnade gröna paprikor
  • 2-4 gröna medelstora chilifrukter urkärnade
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl solrosfrön
  • rivet skal och saft av 1 citron

CITRONRIS

  • 3 dl basmatiris
  • 4½ dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 100 g cashewnötter, grovhackade
  • 1 msk röda linser
  • 1 msk senapsfrön
  • 2 hela röda chilifrukter, torkade
  • 3 msk olja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 5 msk färsk koriander, strimlad
  • 1 dl kokosflingor
  • ½ dl färskpressad citronsaft
Gör så här Sätt ugnen på 250°C. Mixa ingredienserna till såsen i en matberedare i någon minut. Smaksätt med salt och peppar. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna i en ugnssäker form. Salta, peppra, häll över paprikasåsen och strö över ost. Gratinera i ugnen tills det fått en fin färg, ca 15 minuter.

Citronris: Skölj riset väl under rinnande kallt vatten. Häll det tillsammans med vatten och salt i en kastrull. Koka upp, rör om och låt sjuda i 10 minuter under lock. Ta bort kastrullen från värmen och låt dra i 10 minuter. Fräs cashewnötter, linser, senapsfrön och hackade chilifrukter i olja i en stekpanna i någon minut. Vänd ner blandningen i riset tillsammans med resterande ingredienser.