Halla gård

Halla gård ligger utanför Kvänum i Västergötland och drivs av Anders Gunnarsson tillsammans med hans far och en anställd. Anders föder upp rapsgrisar och odlar i princip allt foder på gården.

Om gården

  • 8 500 slaktgrisar årligen
  • 230 hektar brukad åker 
  • 35 hektar skog

”Mina Rapsgrisar mår bra av rapsen”

Anders Gunnarsson är femte generationens bonde. När han fick chans att föda upp svensk Rapsgris tvekade han inte en sekund. 
- Mina grisar älskar sin nya kost - och de ger godare kött.

Det är tyst och lugnt på Halla gård utanför Kvänum. Våren har kommit, och det enda som hörs är fåglarnas intensiva kvittrande från skogsbrynet intill. Grisarna, som precis fått sitt kvällsfoder, är tysta och vilar nöjt i sina boxar. 

Anders Gunnarsson är uppvuxen här på Halla gård. Precis som hans pappa, farfar och ytterligare två generationer. Så länge han kan minnas har han följt med sin pappa ut i ladugården för att ta hand om grisarna. 
- När jag tog över gården fick jag erbjudande om att bli en av Scans utvalda bönder som producerar svensk Rapsgris. Det var ett självklart val, säger Anders Gunnarsson.
Sedan Halla gård började föda upp svensk Rapsgris har Anders Gunnarsson märkt en markant skillnad på sina grisar. 
- Mina grisar mår väldigt bra av rapsen. De har blivit friskare och de fullkomligt älskar sitt foder som de äter med god aptit. Dessutom har jag fått bättre tillväxt på grisarna. 
Rapsgrisarna är inte ensamma om att älska rapsfodret. När Årets kock, Filip Fastén, förra året var på besök på gården, smakade även han på rapsoljan. 
- Filip Fastén sa att det var den godaste olja han ätit, han ville själv använda den i sin matlagning, säger Anders Gunnarsson och skrattar vid minnet. 

Sedan Halla gård ställde om produktionen och började föda upp svensk Rapsgris, har fodret inte bara blivit helsvenskt. Det är numera även odlat lokalt. Anders Gunnarsson odlar och bereder nämligen allt foder på hemma på den egna gården. Rapsen kommer från åkrarna intill och det gör även åkerbönorna, som ersätter sojabönorna och ger grisarna välbehövligt protein. 

- Numera kommer allt foder härifrån, jag slipper mata grisarna med sojabönor från Brasilien. Hela min uppfödning har blivit klimatsmartare. Jag säljer inte bara svenskt kött, jag matar också mina grisar med lokalproducerat foder. Och grisarna, de har bättre aptit än någonsin, konstaterar Anders Gunnarsson. 

Den omega3-rika kost som svensk Rapsgris föds upp på gör att köttet får en bättre fettsammansättning - och det gör i sin tur att köttet smakar bättre. 
- Köttet från svensk Rapsgris är mycket mörare, saftigare och mer smakrikt. Det blir också mer lättlagat och får en bättre struktur, säger Anders Gunnarsson. 

Nu på våren och under resten av sommaren kommer grillen att gå varm på Halla gård. Det är nämligen inte bara Anders Gunnarsson och hans flickvän som har upptäckt hur gott svensk Rapsgris smakar. 
- Vi har många vänner som mer än gärna kommer på grillkalas och äter grillad Rapsgris, smaken är oslagbar.

Upp