En svensk bonde i världsklass!

Det första intrycket av Björketorps gård är idylliskt. Det magnifika gula bostadshuset ligger inbäddat i lummig grönska, men snart nog inser man att det också är en plats som sjuder av aktivitet.

Här samsas 150 kor, 150 kvigor, 10 hästar, 6 hundar, 4 katter och ett oräknat antal kräftor. Och förstås människorna. 3 – 5 i ordinarie personal, praktikanter från lantbruksgymnasier och universitet, allt som oftast är här också skolklasser eller grupper på studiebesök. 

Och familjen Brunnberg. Per Brunnberg, tredje generationen Brunnberg på Björketorp, driver en i högst grad diversifierad verksamhet. Mjölk- och köttproduktionen är kärnan men man har också spannmålsodling, skog och kräftor. Och som det inte räckte gör man också sin egen glass och besökare kan köpa färsk mjölk ur en mjölkautomat.

Björketorp reste sig ur askan

Men det är inte självklart att man skulle nå hit. 1998 brann stora delar av Björketorps gård ner. Djuren och bostadshuset klarade sig men det mesta av verksamheten gick upp i rök. Att bygga upp den igen har varit tufft. också beslutet att driva gården ekologiskt. 

Björketorp är en ekogård, ett beslut Per tog redan på 80-talet. Det betyder bland annat att alla kalvar föds utomhus, året om, kossorna går fritt, får KRAV-märkt foder och väljer själva när de vill bli mjölkade.

- Djurhållningen vi har i Sverige är fantastisk överlag! Säger Per. Även de gårdar som inte är klassade som "ekogårdar" går igenom rigorösa kontroller av olika instanser varje år. Men på en ekogård går vi så att säga hela vägen.

"Årets nötleverantör 2015"

Produktionen av ekologiskt kött har utvecklats i samarbete med Scan och resultatet är ett mört och smakrikt kött som fått mycket uppskattning. Ett bevis på det är att Björketorps gård belönades med utmärkelsen "Årets nötleverantör 2015".

- Att vara ekobonde är ett drömjobb samtidigt som det är ett enormt slit, säger Per. Att få se allt växa, se att djuren må bra och grödorna bli ännu bättre. Vi känner oss verkligen som en del av en naturlig process. Att vara en KRAV-märkt gård känns verkligen bra. Vi producerar livsmedel som det ligger både stor omsorg, passion och ekologiska värderingar bakom. 

- Jag har dessutom motbevisat alla rykten om att ekogårdar inte skulle vara lönsamma, fortsätter Per. Sedan vi blev en ekogård är djuren friskare, lever längre och producerar mer mjölk. Vi har kor som är över 10 år som fortfarande mjölkar bra - det är ett kvitto på att djuren mår bra! Även jordbruket ger större skördar än någonsin förr.

Möten ger mersmak

Per gillar också att visa upp sin gård. Hit kommer besökare och praktikanter från hela världen.

- Att få träffa människor och barn och få möjlighet att berätta om gården och alla djur är kanske bästa med det här jobbet. Vi bönder kämpar med många fördomar, inte minst om djurhållning. Men efter ett besök på gården vet man bättre – de ser med egna ögon arr djuren mår bra och hanteras med yttersta respekt för deras naturliga beteenden. Det blir en stor a-ha upplevelse för många, berättar Per glatt. Besökare kan också, som sagt fylla på sina mjölkflaskor i mjölkautomaten och handla ekologiska produkter. Men frågan är om inte Pers egna ekologiska glass är det verkliga dragplåstret. Idag kan man erbjuda egen glass i 

70 olika smaker. Produktionen har också givit mersmak: Per har även planer på att producera egen ost. Han är verkligen en bonde i tiden.

Upp