Ugn
Låt den goda smaken ta sin tid

Brukar du göra stek vet du hur gott det kan bli. Har du aldrig gjort det: tro inte att det krävs några trollkonster från en mångårig stjärnkock för att laga en god stek. Det fina med stekar är nämligen att de mer eller mindre sköter sig själva. Köttbiten kommer krympa något i tillagningsprocessen. Det är för att vatten lämnar köttet och en del av köttsaften som rinner ut och bildar sky runt steken. Och vad vore stek utan sky!

Ugn

Tillagning

Krydda mera Överdriv gärna kryddningen runt om steken. När du tror att det räcker, ta lite till. Det behövs för den goda smaken. När du sedan skivar steken blir den kryddade ytan bara en liten del av varje skiva. Du kan också prova att späcka steken. Här är några förslag: aprikoser och timjan, äppelklyftor vända i honung och rosmarin, syltat ingefära och katrinplommon eller vitlök i stavar (lägg in dem precis under ytan på köttet eller under fettet så blir de mjuka och goda).

125°C eller 175°C Har du tid på dig rekommenderar vi att sätta ugnen på 125°C (eller lägre). Det tar längre tid men i gengäld blir tillagningen mer skonsam och steken mörare och saftigare.

Låt benet sitta kvar

Har du en stek med ben och/eller kappa eller svål, låt då allt sitta kvar under tillagningen. Det gör nämligen att steken lättare behåller saftigheten och tillför en massa god smak.

Innertemperaturen får styra

Oavsett hur rutinerad man är kan en stek alltid spela kocken ett spratt och ta längre eller kortare tid på sig än väntat. Det bästa är att utgå från stekens innertemperatur. Sätt en stektermometer i den tjockaste delen av steken så slipper du gissa när den är perfekt.

Låt steken vila

Skär inte upp din stek på en gång. Låt den vila ungefär 20 minuter före servering. Det gör att köttsaften stannar kvar i steken och håller den saftig. Lägg gärna ett smörpapper ovanpå steken. Låt den aldrig vila i aluminiumfolie. Folien fungerar som en termos och gör köttet överlagat och torrt.

Redskap och tillbehör

En vass kniv. Skärbräda. En bra ugnsfast form eller djup plåt. Eventuellt steksnöre om du vill snöra en ojämn stek så den får jämnare form. Den nya sortens silikonsnöre är lätt att hantera och kan användas om och om igen.

Passande kött för att laga stek

Fransyska, innanlår, hel rostbiff, lammstek, fläskkarré, kotlettstek, skinkstek.

Upp