Steka
Trolla med smakerna i pannan

Stekning ger köttet en härligt gyllenbrun yta och det är just ytan du ska sträva efter när du steker ditt kött. I stekytan utvecklias nämligen en massa goda smaker och att steka en köttbit är inte svårt. Med några enkla tricks fixar du fram en festmåltid på nolltid. Se till att ha hög värme i stekpannan och lägg inte i för mycket åt gången. Då sänks temperaturen och det blir svårt att få en fin stekyta.

Steka

Tillagning

  • Se till att köttet du ska steka har rumstemperatur och inte kommer direkt från kylen. En kall köttbit kyler ner pannan och då får du ingen fin stekyta.

  • Torka av köttet. En blöt yta gör det svårare att få till stekytan.

  • Salta och peppra ca 15 minuter innan steker. Då dras saltet in i köttets yta och ger en jämnare och tydligare smak. Peppra också gärna efter stekning så får du den goda smaken av nymald peppar.

  • Stek på hög värme i stekpanna och använd generöst med smör och olja. Oljan klarar höga temperaturer och smöret tillför en massa god smak. När smöret slutat fräsa är det dags att lägga ner köttet. Låt bli att vända och röra köttbiten, låt den ligga ifred och stekas. När du ser att köttet vätskar sig på den ostekta sidan är det dags att vända.

  • Undvik att fylla pannan mer än till 2/3. Annars finns en risk att pannan kyls ner och köttet blir mer kokt än stekt.

  • För att avgöra om din köttbit är färdigstekt, känn på det! Känns det som din kind är köttet rött (rare), som din haka rosa (medium) och som din nästipp well done (genomstekt). Du kan också göra ett snitt i kanten på köttbiten för att se efter. Tjockare köttskivor kan kollas med stektermometer och efterstekas i ugn vid behov.

Redskap och tillbehör

En gjutjärnspanna har tjock botten och ger en fin stekyta.

Passande kött att steka

Entrecote, ryggbiff, filé, rostbiff, rostas, kotlett (lamm, kalv och gris), karré m.m.

Upp