Grilla
Allt du behöver veta om grillning

Hur många gånger har du eldat upp grillmiddagen? Ett vanligt misstag när vi grillar är att vi inte har tålamod att vänta på ”den perfekta glöden”. Men att grilla tar tid, det måste det få göra. Så släpp stressen, låt glöden ta sin tid och låt sedan köttet långsamt bli klart så blir du rikligt belönad. En omsorgsfullt grillad köttbit är en fulländad matupplevelse. Genom att kontrollera temperaturen styr du vad som händer på grillen. Det handlar om värmen från glöden och köttets innertemperatur. Lär dig behärska elden. Öva, och glöm inte tålamodet.

Grilla

Tillagning

Välj grillteknik efter storlek på köttet. Tumregeln säger att allt som tar mindre än 25 minuter att grilla, exempelvis skivor av biffar och kotletter, grillspett, korvar och grönsaker, ska grillas med direkt grillmetod. Allt som tar längre tid, till exempel hel oxfilé, flintastek och hela stekar ska grillas med indirekt grillmetod.

Direkt grillning

Fyll grillen med ett jämt lager kol. Låt kolen brinna ut och vänta tills den fått en askgrå färg. Det tar cirka 30 minuter. Placera maten direkt över värmekällan. Det här är helt enkelt den hederliga gamla scouttekniken där köttet grillas direkt över glöden. Enkelt, funktionellt och snabbt. Temperaturen ligger ofta på 200 till 300 grader. Fukten dras ut ur köttet och du får den där underbart krispiga, frasiga grillytan. Här kan du få fina grillränder på köttet och korven. Direkt grillning är den bästa och godaste tekniken för mindre bitar. Större köttstycken bränns bara, blir torra på ytan men är fortfarande inte klara inuti.

Indirekt grillning och barbeque

Fyll halva grillen med briketter. Vänta tills glöden har fått en askgrå färg. Det tar cirka 30 minuter. Placera köttet på den halva av grillen som inte har glödbädd så att köttet grillas med indirekt värme och smaksätts av röken. Använd lock så att du tar tillvara på röken som kommer från glöden. Med lock fungerar grillen som en rökugn. Hela vitsen med att grilla är ju att sätta röksmak på köttet, och då är det en klar fördel med längre grilltid och lock på grillen. Vänd köttet då och då under hela grillningen. Om du grillar stora köttstycken kan du behöva fylla på med mer bränsle under grillningen för att hålla temperaturen uppe. Det som kallas barbeque är alltid indirekt grillning. Köttet ligger alltså inte direkt ovanför glöden. Köttet grillas långsamt i större stycken, mycket långsammare än vid normal grillning. Och det är precis det du är ute efter. Temperaturen är lägre, mellan 90 och 140 grader, tillagningen blir mer varsam och resultatet både mörare och saftigare. Grillytan blir också finare.

När köttet är färdiggrillat behöver det vila cirka 10 till 15 minuter innan servering för att köttsaften ska stanna kvar i köttet. Speciellt om det är en entrecote eller biff som du vill ha blodig. Vira inte in köttet i aluminiumfolie under tiden. Folien fungerar som en termos, köttet fortsätter att lagas och blir överlagat och torrt. Lägg istället ett enkelt smörpapper över köttet. Folie kan vara bra för grönsaksfoliepaket, inte kött.

Tips till dig med gasolgrill

Vill du ha röksmak på köttet även om du har gasolgrill kan du lägga någon typ av träspån, exempelvis hickory, på grillen som får sätta smak på köttet. Finns i välsorterade butiker.

Redskap och tillbehör

Att grilla gott handlar framför allt om kunskap och modet att prova sig fram, inte så mycket om utrustning Med det sagt finns det ändå några saker vi gärna rekommenderar.

Ett tändrör sparar både tid och miljö. Du behöver inte använda tändvätska utan får enkelt en jämn glöd på kolen.

En stektermometer att sticka i köttet är bra för att ha koll på när det är färdiglagat. Gärna en digital stektermometer som piper när köttet kommer upp i perfekt temperatur.

En grilltång med långt hantag är bra för att hantera köttet med.

En ugnsvante eller arbetshandske är bra att ha hemma.

En rejäl pensel. För glaze och andra smakbärare.

Passande kött för att grilla

Vad passar INTE att grilla? De flesta köttbitar blir bra på grillen. Lamm smakar fantastiskt grillat. Gris, framför allt karré, kotlettrad och filé blir en fin festmåltid. De flesta styckningsdetaljer från nöt blir riktigt fina på grillen och färs i form av hamburgare är en populär grillklassiker. Tänk fettmarmorering när du väljer kött. Var inte rädd för fettet, det smälter i värmen och trollar fram den fantastiska smaken. Precis som i stekpannan.

Upp