Tillagningsguide

Koka, steka, grilla, ugnssteka… Ta del av våra smarta tips och bli ett proffs i köket. Här är allt du behöver veta!

 
Tillagningsmetoder

Koka

Det fanns en tid när matlagning var detsamma som gryta. Det som användes var en kittel och en slev. Grytan lagades över öppen eld som krävde ständig passning. Idag är det enklare att koka en gryta men tekniken är densamma. Hacka, krydda, häll på vätska och låt puttra. Det mesta kan läggas i en gryta och det mesta blir godare i en gryta. En färdig gryta är så mycket mer än summan av allt som läggs i när smakerna väl fått utvecklas och mogna.

Läs mer om att koka >

 

Steka

Stekning ger köttet en härligt gyllenbrun yta och det är just ytan du ska sträva efter när du steker ditt kött. I stekytan utvecklias nämligen en massa goda smaker och att steka en köttbit är inte svårt. Med några enkla tricks fixar du fram en festmåltid på nolltid. Se till att ha hög värme i stekpannan och lägg inte i för mycket åt gången. Då sänks temperaturen och det blir svårt att få en fin stekyta.

Läs mer om att steka >

 

Grilla

Hur många gånger har du eldat upp grillmiddagen? Ett vanligt misstag när vi grillar är att vi inte har tålamod att vänta på ”den perfekta glöden”. Men att grilla tar tid, det måste det få göra. Så släpp stressen, låt glöden ta sin tid och låt sedan köttet långsamt bli klart så blir du rikligt belönad. En omsorgsfullt grillad köttbit är en fulländad matupplevelse.

Läs mer om att grilla >

 

Ugnssteka

Brukar du göra stek vet du hur gott det kan bli. Har du aldrig gjort det: tro inte att det krävs några trollkonster från en mångårig stjärnkock för att laga en god stek. Det fina med stekar är nämligen att de mer eller mindre sköter sig själva. Köttbiten kommer krympa något i tillagningsprocessen. Det är för att vatten lämnar köttet och en del av köttsaften som rinner ut och bildar sky runt steken. Och vad vore stek utan sky?

Läs mer om att steka i ugn >

 
Tillagningstips

12 smarta tillagningstips

Hur förbereder man köttet bäst? Ska man använda olja eller smör vid stekning? Hur länge ska köttet stå i ugnen egentligen?

Här är enkla och smarta tips på hur du verkligen lyckas med köttet – varje gång! 

Så grillar du det perfekta köttet

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska grilla. Olika kött behöver såklart olika grillmetoder. Kött med insprängt fett är enkelt att grilla, medan magrare kött kan vara svårare.
 

Röka kött på grillen

Nu är rökning populärt! Man kan röka i alla grillar men allt fler upptäcker tjusningen med en rökgrill. Det finns olika rökspån man kan använda som ger olika smaker. Såhär röker du kött. 

Preppa köttet

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas när sedan grillen väl är igång. Här är några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten.
Upp