Tillagningstips

Ta ut ur kylen i god tid

Låt köttet vila i rumstemperatur ca 15-20 min innan stekning eftersom det kalla köttet annars kan kyla ner stekpannan. Det blir då svårare att få en fin stekyta på köttet.

Gör som proffsen, torka av köttet

Ett tips är att torka köttet fritt från köttsaft precis innan du saltar och pepprar. Använd en handduk eller hushållspapper för att få bort den överflödiga köttsaften.

Salt och peppar!

En kvart innan du lägger köttet i stekpannan är det dags att salta och peppra. På så vis dras kryddorna in i köttet och du får en behaglig smak. Koncentrera dig sedan på stekningen och toppa med lite gott flingsalt när köttet är klart.

Att tänka på vid stekning

Tänk på att värmen från en stekpanna är väldigt hög och att kött är känsligt för värme. Börja på hög värme och sänk så fort du uppnått en bra stekyta. Om du använder en gjutjärnspanna tänk på att den håller sin värme längre än en teflon- eller titanpanna. På en vanlig spis (utan induktion) går temperaturen inte ner lika fort.

Gör plats i stekpannan

Lägg inte mer kött i stekpannan än 2/3 av ytan eftersom det då är lätt att stekpannan blir för kall, så att köttet släpper vätska. Då finns risk att stekningen övergår i kokning och du går miste om en god stekyta. Detta är speciellt viktigt att tänka på om du använder en teflonpanna.

Olja eller smör?

Tillsätt neutral olja som exempelvis rapsolja i den upphettade stekpannan. Att steka i olja gör att du kan hålla en hög temperatur. Olja har en mycket högre brännpunkt än smör men använd gärna olja och smör tillsammans eftersom smöret ger god smak och färg. Gör som mästerkockarna, blanda olja och smör så kan du steka på högre temperatur utan att smöret bränns.

Så får du perfekt resultat varje gång!

En riktig köttfantast behöver en stektermometer. Ja egentligen alla som vill att köttet ska bli absolut godast. Med termometern mäter man temperaturen inne i köttet och får på så vis alltid samma resultat, oavsett om du ugnsbakar eller steker köttet.

Yta först, sedan innehåll

Ska du ugnssteka köttet så börja alltid steka i stekpannan för att skapa en fin yta och färg. Köttet blir som mörast och saftigast om temperaturen i ugnen ligger mellan 80-90°C.

Fett, en god smakbärare

Fett är en viktig smakbärare som hjälper till att lyfta köttets smak. Vid stekning försvinner en viss del av fettet. För att ta tillvara på all den goda smaken, ös gärna stekfettet på köttet under stekningen.

Stek inte köttet för länge

Hur vill du ha ditt kött? Innertemperaturen bör ligga på 55 grader för rött, 60 grader för medium (rosa) och 65 grader för välstekt kött när du helsteker i ugn. Svenskt griskött är säkert och behöver inte genomstekas. Testa att servera grisköttet medium så blir det mycket saftigare. Kom ihåg att alltid genomsteka ditt kött om du är gravid eller tillhör någon annan riskgrupp.

Lär känna din ugn

Om du använder en ugn utan digital termometer på ugnsvärmen kan du lätt se temperaturen med en extern termometer för att få rätt angivelse. Lägg termometern vid sidan på gallret i ugnen så du kan kontrollera ugnstemperaturen. Detta är extra viktigt i gasugn.

Mörat är godast

Nötkött behöver möras innan det ska tillagas. Vakuummörning är den vanligaste metoden, där de olika styckningsdelarna packas i en plastförpackning som man suger ut all luft ur. Köttets naturliga mörningsprocess fortsätter då att verka, samtidigt som köttet skyddas från oönskade bakterieangrepp. Kalvar, grisar och lamm behöver normalt inte möras men det är aldrig fel att även låta dessa få några extra dagar innan anrättning. Själva smaken utvecklas också och är som mest utvecklad efter ungefär tre veckors mörning, när köttet är riktigt moget.

Föregående Nästa

Se alla tillagningstips här >

Tillagningsmetoder

Koka

Det fanns en tid när matlagning var detsamma som gryta. Det som användes var en kittel och en slev. Grytan lagades över öppen eld som krävde ständig passning. Idag är det enklare att koka en gryta men tekniken är densamma. Hacka, krydda, häll på vätska och låt puttra. Det mesta kan läggas i en gryta och det mesta blir godare i en gryta. En färdig gryta är så mycket mer än summan av allt som läggs i när smakerna väl fått utvecklas och mogna.

Läs mer om att koka >

 

Steka

Stekning ger köttet en härligt gyllenbrun yta och det är just ytan du ska sträva efter när du steker ditt kött. I stekytan utvecklias nämligen en massa goda smaker och att steka en köttbit är inte svårt. Med några enkla tricks fixar du fram en festmåltid på nolltid. Se till att ha hög värme i stekpannan och lägg inte i för mycket åt gången. Då sänks temperaturen och det blir svårt att få en fin stekyta.

Läs mer om att steka >

 

Grilla

Hur många gånger har du eldat upp grillmiddagen? Ett vanligt misstag när vi grillar är att vi inte har tålamod att vänta på ”den perfekta glöden”. Men att grilla tar tid, det måste det få göra. Så släpp stressen, låt glöden ta sin tid och låt sedan köttet långsamt bli klart så blir du rikligt belönad. En omsorgsfullt grillad köttbit är en fulländad matupplevelse.

Läs mer om att grilla >

 

Ugnssteka

Brukar du göra stek vet du hur gott det kan bli. Har du aldrig gjort det: tro inte att det krävs några trollkonster från en mångårig stjärnkock för att laga en god stek. Det fina med stekar är nämligen att de mer eller mindre sköter sig själva. Köttbiten kommer krympa något i tillagningsprocessen. Det är för att vatten lämnar köttet och en del av köttsaften som rinner ut och bildar sky runt steken. Och vad vore stek utan sky?

Läs mer om att steka i ugn >

Upp