Fördjupa din köttkunskap

Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? Här kan du fördjupa dig i köttkunskap och lära dig mer.

Köttkvalitet

Det finns många faktorer som påverkar kvalitén på köttet och mycket görs redan vid uppfödningen. Faktorer som påverkar är exempelvis ras, kön, ålder, uppfödningsmodell, tillväxthastighet och vilket foder som används. Läs mer om köttkvalitet.

Klassificering

I Sverige är det lag på att alla kontrollslakterier klassificerar alla slaktkroppar. Lagen infördes 1941 och syftet var att få en rättvis fördelning eftersom resurserna var mycket knappa. De djurslag som måste klassificeras är nöt, får, svin, häst, get och ren. Läs mer om klassificering.

Liten charkskola

Hur saltar man en skinka? Vad är kallrökning och hur får en medvurst den härligt syrliga smaken? Här kan du läsa om charkuterier och charktillverkning, något som vi har en lång tradition av att tillverka. Läs mer om charkuterier.

Mörning och mörningsmetoder

De viktigaste faktorerna för köttets mörhet grundläggs av mängden bindvävnad och musklernas grundstruktur samt av åtgärder som sker efter slakt. Läs mer om mörning och mörningsmetoder.

 
Tillagningstips

Så grillar du det perfekta köttet

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska grilla. Olika kött behöver såklart olika grillmetoder. Kött med insprängt fett är enkelt att grilla, medan magrare kött kan vara svårare.
 
Med kött från Scan kan du vara säker på att du får en råvara som producerats med omsorg och höga krav på kvalitet i alla avseenden. Vi har samlat inspiration och smarta tips om hur du grillar kött bäst.

Röka kött på grillen

Nu är rökning populärt! Man kan röka i alla grillar men allt fler upptäcker tjusningen med en rökgrill. Det finns olika rökspån man kan använda som ger olika smaker. Såhär röker du kött. 

Grilla Svensk Rapsgris®

Svensk Rapsgris® är ett griskött som är saftigare, godare och mer smakrikt. Hemligheten bakom den goda smaken är att våra grisar får svensk raps i sitt foder. Läs mer om Svensk Rapsgris och flera goda recept.
Upp