Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? Här kan du fördjupa dig i köttkunskap och lära dig mer. Avsnittet kommer att utökas med fler områden allt eftersom så håll utkik och lär dig mer om kött.

Det finns många faktorer som påverkar kvalitén på köttet och mycket görs redan vid uppfödningen. Faktorer som påverkar är exempelvis ras, kön, ålder, uppfödningsmodell, tillväxthastighet och vilket foder som används. Läs mer om köttkvalitet >

Hur saltar man en skinka? Vad är kallrökning och hur får en medvurst den härligt syrliga smaken. Här kan du läsa om charkuterier och charktillverkning, något som vi har en lång tradition av att tillverka. Läs mer om charkuterier >

I Sverige är det lag på att alla kontrollslakterier klassificerar alla slaktkroppar. Lagen infördes 1941 och syftet var att få en rättvis fördelning eftersom resurserna var mycket knappa. De djurslag som måste klassificeras är nöt, får, svin, häst, get och ren. Läs mer om klassificering >

De viktigaste faktorerna för köttets mörhet grundläggs av mängden bindvävnad och musklernas grundstruktur samt av åtgärder som sker efter slakt. Läs mer om mörning och mörningsmetoder >

Upp