Kalv
 1. Styckningsschema för kalv
 2. 1. Kalvkind
  Kalvkind
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  1. Kalvkind

  Som nöt- och griskind, kanske aningen lyxigare. Ovanlig detalj i butik men har blivit trendig på restauranger de senaste åren. Kräver kortare koktid än nöt- och griskind, cirka två timmar. Mycket mör och saftig efter kokning.

 3. 2. Högrev
  Högrev
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  2. Högrev

  Kalvhögrev kallas också kalvrygg om den styckas med ben. Kalvhögreven sitter mellan entrecoten och halsen. Detaljen är prisvärd och mångsidig och passar såväl i gryta som att lägga på grillen.

 4. 3. Kalventrecote
  Kalventrecote
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  3. Kalventrecote

  Kalventrecoten är samma detalj som på äldre nötdjur men är mindre, ljusare och något magrare. Entrecoten sitter mellan biffen och högreven, ovanför de bakre revbenen. Kalventrecoten är mör och passar utmärkt att lägga på grillen.

 5. 4. Kalvkotlett
  Kalvkotlett
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  4. Kalvkotlett

  Kalvkotlett styckas ut från kalvens rygg och är samma muskel som ryggbiff och fläskkotlett. Köttet är mycket mört och kan sågas med ben eller skivas utan.

 6. 5. Kalvfilé
  Kalvfilé
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  5. Kalvfilé

  Kalvfilén är mycket mör och kan användas på samma sätt som oxfilé. Filén sitter under kotletten på insidan av ryggraden. Klassiska rätter med kalvfilé är filé Oscar och saltimbiocca.

 7. 6. Rostbiff
  Rostbiff
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  6. Rostbiff

  Kalvrostbiffen sitter efter kotlettraden, långt bak på kalvens rygg. Kalvrostbiffen blir en fin kalvstek men kan också skivas och användas på samma sätt som kotletten. Tunt skivad blir går den utmärkt att använda till schnitzlar.

 8. 7. Ytterlår & Innanlår
  Ytterlår & Innanlår
  7. Ytterlår & Innanlår

  Ytterlåret är en lång muskel som sitter på utsidan av kalvens bakben från länd till knäben. Innanlåret sitter på lårets insida och består av två muskler som sitter tätt ihop. Ytterlåret passar bra som kalvstek eller som grytbitar. Det kan också skivas tunt och användas till schnitzlar eller rullader. Innanlåret används traditionellt till schnitzlar som wienerschnitzel och schweizerschnitzel men det blir också en fin kalvstek.

 9. 8. Rulle
  Rulle
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  8. Rulle

  Kalvrullen sitter mellan ytterlår och innanlår. Den är mörare än nötrullen och kan användas som kalvstek eller skivas tunt till schnitzlar eller stekas i lite tjockare skivor. Bäst blir kalvrullen om den får möras någon vecka.

 10. 9. Fransyska
  Fransyska
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  9. Fransyska

  Kalvfransyskan styckas från kalvens rygg- och magparti. Den består av flera muskler och används traditionellt som stek eller grytstek men den kan också tärnas och användas som grytbitar. Kalvfransyskan säljs oftast under namnet kalvstek och har då ofta nät runt sig vilket gör att den håller ihop bra och får en jämnare stekyta. Köper du onätad fransyska kan det därför vara bra att binda upp den.

 11. 10. Tunnbringa
  Tunnbringa
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  10. Tunnbringa

  Tunnbringan är kalvens bukmuskler och kallas också för slaksida. Vanligtvis används tunnbringan i färs- och charktillverkning men den kan fyllas med örter och färs och bräseras precis som tunnbringan från lamm. Kalvtunnbringan kan också skäras i portionsbitar och läggas på grillen eller tärnas till grytkött.

 12. 11. Kalvbringa
  Kalvbringa
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  11. Kalvbringa

  Kalvbringan är kalvens bröstmuskler och den är mörare än bringan från nöt. Kalvbringan kan användas på samma sätt som nötbringa bräseras eller stekas hel eller tärnas och användas i gryta till exempel kalvfrikassé. Mörad kalvbringa är mycket gott att lägga på grillen.

 13. 12. Bog
  Bog
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  12. Bog

  Bog är kalvens framben och en del av bröstkorgen. Kalvbogen passar bra till stek eller i gryta.

 14. 13. Lägg
  Lägg
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  13. Lägg

  Lägg är kalvens ben, både fram- och bakben används. Kalvlägg används traditionellt till osso buco men passar också bra som grytkött till andra typer av grytor.

Instruktion

Att stycka ett djur är ett hantverk och kräver skicklighet och kunskap. Kalv styckas på ungefär samma sätt som ett större nötkreatur. Vi styckar anatomiskt, vilket betyder att vi följer musklernas naturliga hinnor. Det gör att vi får ut hela muskelgrupper. Här intill är ett styckningsschema med de vanligaste styckningsdetaljerna. För muspekaren över för att läsa mer.

Om Högrev

Högrev

Ursprung och historia

Dillköttet har fått sin spridning tack vare Cajsa Warg. Precis som så många andra klassiska svenska rätter. Dillköttet nämns i en dikt från år 1800 av Anna Maria Lenngren och då låter det så här: "Pastorskans anrättning hon täckes beprisa, fann dillköttet läckert och ugnt."

Att tillaga kalvhögrev

Kalvhögreven används i klassiska grytor som dillkött och kalvfrikassé men den går också att anvädna hel som stek eller skiva i tjocka skivor och steka eller grilla. Kalvhögreven kan också användas istället för kalvlägg i osso buco.

Alltid 100% svenskt kött

Scan har i generationer varit Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition som vi är stolta över att föra vidare. Vi tror på det svenska ursprunget och arbetar engagerat för att ständigt säkra de höga förväntningar som ställs på svensk köttkvalitet.

Ett av våra främsta verktyg är vår omtanke om djuren. Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Högrev

Upp