Gris
 1. Styckningsschema för gris
 2. 1. Griskind
  Griskind
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  1. Griskind

  En lite ovanligare styckningsdetalj som blivit trendig på senare år. Har funnits på menyn på restauranger länge men tillagas nu allt oftare av hemmakockar. Mycket saftig, smakrik och mör om den får koka länge.

 3. 2. Karré
  Karré
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  2. Karré

  Fläskkarrén sitter på främre delen av grisen, mellan huvud och kotlettrad. Karrén är en mångsidig detalj som säljs både hel och i skivor, med eller utan ben.

 4. 3. Kotlettrad
  Kotlettrad
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  3. Kotlettrad

  Kotlettraden sitter längs grisens rygg mellan karré och rostbiff. Kotletten är en mångsidig detalj som kan styckas med eller utan ben. Utskuren och renputsad kallas kotletten också för fläskhare eller ytterfilé. Ytterfilén är ofta delad på längden för att ge en mer filélik form.

 5. 4. Fläskfilé
  Fläskfilé
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  4. Fläskfilé

  Fläskfilén är den möraste biten på grisen. Den sitter under kotlettraden och på insidan av ryggbenet. Fläskfilén jobbar inte lika mycket som andra muskler och blir därför mycket mör.

 6. 5. Rostbiff
  Rostbiff
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  5. Rostbiff

  Skinkrosbiffen passar mycket bra som liten stek men kan också skivas och stekas som skinkbiffar. Skinkrostbiffen är mör och kan användas på samma sätt som benfri kotlett. Tunt skivad är den också mycket lämplig som schnitzel.

 7. 6. Ytterlår & Innanlår
  Ytterlår & Innanlår
  6. Ytterlår & Innanlår

  Skinkytterlåret sitter på lårets utsida och kan skivas tunt till rullader eller skinkschnitzlar. Ytterlåret är relativt mört och ganska magert och kan också användas som stek. Skinkinnanlåret sitter på lårets insida och är en fin detalj med många användningsområden. Tack vare sin fina form och mörhet passar innanlåret mycket bra som en skinkstek, att skivas till skinkbiffar eller schnitzlar.

 8. 7. Rulle
  Rulle
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  7. Rulle

  Skinkrullen är den runda muskeln på grislårets baksida mellan ytter- och innanlåret. Till skillnad mot nötrullen är skinkrullen betydligt mörare och kallas ibland för skinkfilé. Använd skinkrullen ungefär som fläskfilé, stek hel eller skiva till medaljonger.

 9. 8. Fransyska
  Fransyska
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  8. Fransyska

  Skinkfransyskan består av fyra muskler tätt sammanbundna och är lämplig som skinkstek eller tärnad i en gryta.

 10. 9. Sida
  Sida
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  9. Sida

  Sidan sitter precis som det låter på grisens sida, bakom och nedanför revbenen. Revbenen som styckas ut från sidan kallas tunna revbensspjäll eller spare ribs. Ska du söka inspiration eller recept för sida på engelska så är pork belly det engelska namnet.

 11. 10. Revbensspjäll
  Revbensspjäll
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  10. Revbensspjäll

  Revbensspjällen styckas från grisens bröstkorg och delas in i tjocka och tunna spjäll. Tjocka revbensspjäll styckas från de främre revbenen och har en relativt hög fetthalt. Tjocka revbensspjäll är ofta knäckta så att de ska vara lättare att dela. Tunna revben styckas från de bakre revbenen som sitter mot sidan. Tunna revben eller spare ribs som de också kallas passar bra att grilla och kan förkokas även om det inte är ett måste.

 12. 11. Bog
  Bog
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  11. Bog

  Bogen kan styckas på olika sätt beroende på vilka detaljer man vill ta fram. Bogen är en smakrik och mångsidig detalj.

 13. 12. Lägg (fram och baklägg)
  Lägg (fram och baklägg)
  Marmoreringsgrad Mörhetsgrad
  12. Lägg (fram och baklägg)

  Fläsklägg är en smakrik detalj och en självklar ingrediens i våra klassiska husmansrätter, men det finns naturligtvis även andra användningsområden. Orimmad lägg passar bra som stek men den behöver lite längre tid i ugnen. Läggköttet är grovtrådigt och mycket smakrikt och är definitvit värt besväret.

Instruktion

Grisen är ett av våra äldsta tamdjur, redan 5000 f.Kr började man ha tama grisar i Kina och främre Orienten. Idag är griskött det kött som äts mest i hela världen, det är global vardagsmat. Men just nu har också grisköttet något av en renässans i de finare köken, stjärnkockarna återupptäcker den goda smaken och köttets fantastiska förmåga att ta till sig kryddning. Så här styckar vi grisköttet.

Om Rostbiff

Rostbiff

Ursprung och historia

Tidigare kallades skinkrostbiffen förbit eller skinkförbit. Rostbiffen är en del av skinkan som är grundråvaran till julskinka och flintastek.

Fin detalj med många användningsområden

 • Kan strimlas tunt för att användas i exempelvis wok.
 • Passar bra i gryta.
 • Skiva skinkrostbiffen tunt och använd som schnitzlar eller till rullader.
 • Skiva tjockare skivor och använd som skinkbiffar.
 • Stek hel som skinkstek.

Alltid 100% svenskt kött

Scan har i generationer varit Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition som vi är stolta över att föra vidare. Vi tror på det svenska ursprunget och arbetar engagerat för att ständigt säkra de höga förväntningar som ställs på svensk köttkvalitet.

Ett av våra främsta verktyg är vår omtanke om djuren. Våra svenska grisar har alltid knorr på svansen eftersom de har anpassat utrymme och halm att böka runt i.

Upp