Så grillar du det perfekta köttet

Äntligen är grillsäsongen här! Tänk på att olika kött behöver olika grillmetoder. Kött med insprängt fett är enkelt att grilla, medan magrare kött kan vara svårare. Här har vi samlat inspiration och smarta tips om hur du grillar kött bäst.

 

Grillteknik

Välj grillteknik efter storlek på köttet. Tumregeln säger att allt som tar mindre än 25 minuter att grilla, exempelvis skivor av biffar och kotletter, grillspett, korvar och grönsaker, ska grillas med direkt grillmetod (direkt över grillen). Allt som tar längre tid, till exempel hel oxfilé, flintastek och hela stekar ska grillas med indirekt grillmetod (vid sidan av grillen).

Läs mer om direkt och indirekt grillning.

Grilla entrecote

Entrecote är en smakrik köttbit som med sitt marmorerade fett passar alldeles utmärkt för grillen. Här tipsar vi om hur du går till väga för att grilla den, både som skivad och som hel köttbit.

Grilla oxfilé

Många tycker att oxfilé är det bästa köttet som finns. Då oxfilé saknar insprängt fett är det viktigt att grilla sakta för att få ett saftigt och gott kött. Läs mer om innertemperaturer och andra smarta tips.

Grilla karré

Fläskkarré är en mångsidig detalj som säljs både hel och i skivor, med eller utan ben. Vid grillning behöver man inte vara rädd för höga temperaturer, fläskkarré har nämligen hög fetthalt som gör den saftig. Läs mer om fläskkarré.

Grilla fläskfilé

Fläskfilén är den möraste biten på grisen och passar att grilla både hel och i skivor. Använd stektermometern för att få rätt temperatur. Läs mer om hur du grillar din fläskfilé på bästa sätt.

Omsorgsfullt utvalt

I vårt sortiment Omsorgsfullt utvalt har bara de finaste kvalitetsdjuren valts ut från våra svenska gårdar. Kraven för att hamna i detta sortiment är många och baserar sig på hundra år av erfarenhet och kunskap. Resultatet är ett kött som är extra gott och mört. Vår förhoppning är att du skall gilla det lika mycket som vi! Läs mer här.

Preppa och marinera köttet

Preppa köttet

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas när sedan grillen väl är igång. Här är några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten.

Marinad, glaze och rub

Marinad är något du har på innan du ska grilla, en glaze något du penslar på slutet och rub en torr marinad. Alla tre tillför massor av smak men på lite olika sätt. Här ger vi våra tips på hur du lyckas med smakerna.

Mer köttkunskap

Grilla Svensk Rapsgris®

Svensk Rapsgris® är ett griskött som är saftigare, godare och mer smakrikt. Hemligheten bakom den goda smaken är att våra grisar får svensk raps i sitt foder. Läs mer om Svensk Rapsgris och flera goda recept.

Röka kött på grillen

Nu är rökning hett! Man kan röka i alla grillar men allt fler upptäcker tjusningen med en rökgrill. Det finns olika rökspån man kan använda som ger olika smaker. Så här röker du kött. 
Upp