Om oss - från oss!

Vi brinner för kött och chark och vill gärna dela med oss av både kunskap och intresse. Här kan du läsa om svenskt kött, matlagning, trender och mycket annat.

Läs mer >

Gunilla - en av Scans duktiga produktutvecklare

När Scan tar fram en ny korv är sannolikheten stor att Gunilla Böök har haft ett finger med i spelet. Hon har varit produktutvecklare på Scan i 15 år och är i grunden utbildad livsmedelsagronom - en bred yrkesutbildning där hela värdekedjan är central i alltifrån god djurhållning och kvalitet till hållbar livsmedelsproduktion.

- Mitt arbete är att få ihop marknadens önskemål med produktionen på ett bra sätt, jag är spindeln i nätet och ansvarar för helheten. Jag tar fram recept, väljer råvaror, håller kontakt med kryddleverantören, provsmakar, tar fram produktspecifikationer både till ingredienser och den färdiga korven och gör instruktionsunderlag för fabrikens produktionslinje. Det sker alltid i nära samarbete med kvalitetsavdelningen och produktionen.

Ungefär en tredjedel av de korvrecepten som testas hamnar till slut i butikshyllan. Styrande är den goda smaken och övriga produkter i sortimentet samt rådande trender. Smakidéerna för till exempel de kryddade korvarna kommer ofta från ett annat land än Sverige, även om smaken alltid anpassas för att tilltala den svenska konsumenten.

- Även om Scan producerar stora mängder produkter är hantverket helt avgörande. Munnen, ögat och känslan avgör om slutprodukten blir bra. De som arbetar i produktionen måste ha stor kunskap om de olika ingredienserna, hur länge en smet ska köras, exakt hur mycket smet som ska stoppas i en korv, hur länge den ska rökas för att få rätt färg och vara noggranna vid packningen så att varje förpackning blir bra med fin och god korv. Varje morgon provsmakas föregående dags produktion så vi vet att den smakar som den ska. 

- I grund och botten är god djuromsorg den viktigaste delen av värdekedjan. Det är lätt att säga, men jag tror att det är viktigt att ibland stanna upp och fundera på vad det faktiskt innebär för djuren, bonden, producenten och konsumenten. Den goda djuromsorgen banar väg för noggrannhet och spårbarheten i tillverkningen. Vi använder alltid de råvaror vi säger att vi gör och gör fantastiskt goda produkter utav dem, säger Gunilla.

Upp